Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Zemunski kej: Spomen-klupa Branku Najholdu
Zemunski kej: Spomen-klupa Branku Najholdu (foto: GO Zemun)
Zemunski kej: Spomen-klupa Branku Najholdu (foto: GO Zemun)

Zemunski kej: Spomen-klupa Branku Najholdu

Zemunski kej u svojoj „galeriji na otvorenom“ dobio je još jedno umetničko delo, a to je spomen-klupa Branku Najholdu, koja će postati novi simbol Zemuna.

Danas, 17. juna 2020, svečano je otkrive spomen-klupa Branku Najholdu, zemunskom hroničaru i osnivaču Međunarodnog Zemunskog salona karikature.

Čast da otkriju spomen klupu pripala je Brankovoj životnoj saputnici Bojani Ivanović i unuci Tijani Najhold.

– Bez Branka ne bismo imali prestižnu kolekciju arheoloških artefakata, bogatu zbirku karikatura, hroniku o Zemunu i iznad svega, bez Branka, ne bismo imali Međunarodni Zemunski salon karikature. Da je Branko danas sa nama radovao bi se što smo oživeli pristan iz njegove hronike, što fasade sa njegovih požutelih fotografija opet krase zemunske ulice, što je Gardoš sinuo novim sjajem i što će gospodin Zemun sa svojom Gospodskom ulicom opet biti na visini zadatka dobrog domaćina svim putnicima namernicima i turistima iz čitavog sveta – rekao je predsednik opštine Zemun Dejan Matić.

Postavljanjem spomen-klupe donekle je ispunjena Brankova želja, a na budućim generacijama je da pronose živu reč o značaju, drevnosti i veličini kulturne baštine Zemuna.

O svom prijatelju Branku Najholdu govorio je istoričar Darko Ćirić, koji je apelovao na nadležne da jednoga dana u postavku Zavičajnog muzeja Zemuna uvrste i deo umetnina iz bogate Najholdove zaostavštine.

Uz zvuke tamburaša svetlost dana ugledala je spomen-klupa Branku Najholdu, delo akademskog vajara Stevana Filipovića iz Sremskih Karlovaca, izlivena u umetničkoj livnici „Stanišić“.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici gradskih institucija i mnogobrojni građani Zemuna. (danubeogradu.rs)