Naslovna » Izlasci » Festivali » 51. Radost Evrope: Novi snovi
Međunarodni susret dece Evrope u Beogradu, 51. Radost Evrope (plakat)
Međunarodni susret dece Evrope u Beogradu, 51. Radost Evrope (plakat)

51. Radost Evrope: Novi snovi

Međunarodni susret dece Evrope u Beogradu, 51. Radost Evrope, ove godine izgledaće drugačije zbog aktuelne situacije prouzrokovane virusom korona.

Deca iz Evrope neće doći u srpsku prestonicu, ali će festival festival prijateljstva, kulture, tradicije i dečje igre biti održan u novoj i drugačijoj formi. Upravo zbog toga je slogan ovogodišnjeg festivala „Novi snovi“.

– Svaka nova Radost Evrope donosi nam nove generacije i njihove nove snove i realnosti. „Novi snovi“ ove godine predstavljaju želju Dečjeg kulturnog centra Beograd da se maštanjem, igrom i umetnošću prevaziđu izazovi koji su postavljeni pred celom planetom – istakla je Ivana Tabori Obradović, urednik manifestacije Radost Evrope.

Besplatne kreativne radionice

U susret 51. Međunarodnom susretu dece Evrope Radost Evrope održaće se niz besplatnih kreativnih radionica online i na otvorenom, na platou ispred Dečjeg kulturnog centra Beograd u Takovskoj 8.

Želja organizatora je da se deca na kreativan i aktivan način upoznaju sa tradicijom, umetnicima, zanimljivostima, obeležjima i kulturnim nasleđem različitih zemalja Evrope.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Do 28. avgusta biće održano 25 radionica, na kojima će se kroz raznovrsne umetničke medije predstavljati kultura 16 zemalja Evrope.

Svaka radionica biće svojevrstan izazov za decu s obzirom na to da će imati priliku da pokažu svoje likovno, plesno, pevačko, glumačko i fotografsko umeće, kao i da svoje znanje o određenim zemljama testiraju i unaprede kroz različite igre i kvizove. Ovaj letnji program manifestacije Radost Evrope nosi naziv „Novi snovi – novi izazovi“.

Gala koncert na Trgu republike

Tokom septembra i početkom oktobra biće organizovane radionice izrade karnevalskih maski, a 5. oktobra, na Međunarodni dan deteta, održaće se gala koncert na Trgu republike.

Koncertu će prethoditi Karneval svih učesnika kroz centar grada. Kako je teško ostvariti dolazak dece iz stranih zemalja, kao i smeštanje u porodice u datim okolnostima, učesnici manifestacije iz svih krajeva Evrope poslaće video snimak svog nastupa i poruku posvećenu svoj deci sveta.

Na koncertu će se smenjivati video poruke i numere malih Evropljana i kompozicije stranih evropskih kompozitora, narodne igre drugih zemalja i horske numere na stranim jezicima u izvođenju dece iz Srbije, kao i numere inspirisane srpskom tradicijom i kulturom.

Ne obazirući se na jezičke barijere, deca će i ovoga puta na manifestaciji Radost Evrope govoriti istim jezikom – jezikom umetnosti i pokazati da za drugarstvo ne postoje prepreke.

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd. (danubeogradu.rs)

51. Radost Evrope: Program radionica

Preuzmite program radionica! (119 downloads)

Program manifestacije

Petak, 2. oktobar 2020.

  • 13.00… KARNEVAL (okupljanje učesnika i svečani defile kroz centar)
  • 13.30… SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE

Subota, 3. oktobar 2020.

Sala Donka Špiček, Dečji kulturni centar Beograd

SUSRETI PRIJATELJSTVA – koncerti

  • 11.00… Prvi koncert
  • 16.00… Drugi koncert
  • 19.00… Treći koncert

Nedelja, 4. oktobar 2020.

Park Ušće

  • 11.30… Ekološka akcija: DRVO DRUGARSTVA

Ada Ciganlija – sportski tereni za odbojku, košarku i mali fudbal

  • 13.00… SPORTSKO-REKREATIVNI DAN

Ponedeljak, 5. oktobar 2020.

Sava centar, Velika dvorana

  • 18.00… GALA KONCERT