Naslovna » Izlasci » Festivali » BELDOCS 2020: Poslastice za sve filmofile
BELDOCS 2020: Forman protiv Formana
BELDOCS 2020: Forman protiv Formana

BELDOCS 2020: Poslastice za sve filmofile

Bogat i raznovrstan program festivala BELDOCS 2020 koji će biti održan u Beogradu, krije i bisere svetske kinematografije, poslastice za sve filmofile.

Od 3. do 10. septembra, najveći zaljubljenici u pokretne slike imaće prilike da otkriju i pogledaju dokumentarne filmove koji govore o najcenjenijih filmskim stvaraocima prošlog i ovog veka, filmskim estetikama i formama, dela koji svedoče o značaju sedme umetnosti.

Ranije smo predstavili dela Kler Simon i opus Maka Sajka, kao i norvešku kinematografiju.

Na programu je šest filmofilskih filmova: „Forman protiv Formana“ (Forman Vs. Forman), „Fatalna Nomi“ (You Don’t Nomi), „Duh Pitera Selersa“ (The Ghost of Peter Sellers), „Sakavem“ (Sacavem), „Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea“ (Des cowboys et des indiens: le cinéma de Patar et Aubier) i njemu pridruženi „Panika u selu: Vašar poljoprivrede“ (Panique au Village: La Foire Agricole).

BELDOCS 2020: Bolji od boljeg

Forman protiv Formana“ Jakuba Hejne i Helene Trestikove, slika život i delo češko-američkog autora Miloša Formana, pružajući kolaž retkih privatnih i zvaničnih arhivskih i autobiografskih uspomena, koje je pripovedao rediteljev sin Petr Forman.

Reditelj klasika „Gori, moja gospođice“, „Leta iznad kukavičijeg gnezda“, „Kosa“ i „Amadeus“ portretiše se kao harizmatički avanturista sa ogromnom hrabrošću da preispituje sebe.

Fatalna Nomi“ je analiza značaja filma „Showgirls“ Pola Verhovena iz 1995. godine. Dokumentarni film Džefrija MekHejla istražuje mesto i značaj Verhovenovog hita u kulturi kraja 20. veka, otvarajući debate na teme kvaliteta filma, umetničke namere reditelja i poruka o polu i rodu.

Duh Pitera Selersa“ Pitera Medaka otkriva tajnu – zašto je jedan od najvećih komičara svih vremena odustao od gusarske komedije koju je 1973. snimao za Columbia Pictures. Četiri i po decenije nakon katastrofalnog iskustva, analizirajući rad čuvenog glumca i sećajući se svog (ne)pristajanja na kompromise, Medak zaceljuje svoje rane iz vremena produkcije filma koji je čuveni holivudski studio otpisao i odlučio da ga nikada ne pusti u bioskope.

BELDOCS 2020: Sakavem
BELDOCS 2020: Sakavem

BELDOCS 2020 predstavlja i „Sacavem„, svojevrsno putovanje kroz filmove protugalskog reditelja Pedra Coste, fokusirano na njegov rad na delima „Casa de Lava“, „Ossos“, „Colossal Youth“ i „Horse Money“. Gledajući film stiče se uvid u vizuelni i zvučni pejzaž estetike autora koji duboko kinematički oseća i zamišlja.

Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea“ pruža nam uvid u zbivanja iza kulisa za Oskara nominovanih, legendarnnih animatora Vensana Patara i Stefana Obijea, odgovornih za filmove poput „Ernest & Celestine“ i serijala „Panika u selu“.

Tom prilikom, uz projekciju filma Fabrica du Velca o ovim vrsnim autorima, biće prikazan i najnoviji urnebesni nastavak njihovog uspešnog serijala „Panika u selu: Vašar poljoprivrede„.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS, koji je ove godine odloženo zbog pandemije korona virusa, umesto u maju biće održano od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu.

U bogatom festivalskom programu, biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.