Naslovna » Turizam » Gde može da se putuje iz Srbije – jul 2020.
Gde može da se putuje iz Srbije - jul 2020. (foto: Grčka - Santorini / Pixabay)
Gde može da se putuje iz Srbije - jul 2020. (foto: Grčka - Santorini / Pixabay)

Gde može da se putuje iz Srbije – jul 2020.

Glavno pitanje ovog leta je gde može da se putuje iz Srbije?! Maltene, situacija se menja iz dana u dan, a granice se otvaraju pa zatvaraju.

Iako je prošle nedelje Evropska unija donela preporuku da se Srbija stavi na tzv. zelenu listu zemalja, svaka zemlja donosi individualno odluku, pa nije baš da se „zelenimo“ u Evropi. Trenutno stanje, koje se menja iz nedelje u nedelju, izgleda ovako…

Region

Dok se u Rumuniju ne može, građani Srbije mogu da putuju bez testova i karantina u Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Mađarska je od srede, 15. jula 2020, uvela za građane Srbije preglede i karantin od 14 dana (koji će moći ranije da napuste samo ako imaju dva negativna testa u roku od 48 sati).

Bugarska je ograničila ulazak u zemlju za građane Srbije od 16. do 31. jula 2020. Ipak, od 28. jula, zbog turizma, građani Srbije mogu da putuju u ovu zemlju, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Grčka je od 14. jula pooštrila uslove ulaska u zemlju. Do 1. avgusta granica će ostati zatvorena za građane Srbije; ulaz u ovu zemlju nije moguć ni sa negativnim PCR testom.

Hrvatska je uvela, za osobe koje ulaze u tu zemlju iz „trećih“ zemalja, obavezan karantin od 14 dana ili negativan PCR test na virus korona. Karantin, odnosno samoizolacija, može da se skrati na sedam dana ako osoba o svom trošku uradi bris nosa i grla sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa.

Za Severnu Makedoniju potreban je test, a za Sloveniju je obavezna izolacija od 14 dana dok je tranzit dozvoljen.

Granice Turske su još od 12. juna otvorene za sve turiste, kažu za Tanjug u ambasadi te zemlje u Beogradu. Za ulazak u Tursku, kako navode, nije potreban ni test na COVID-19, ni karantin.

Putovanja po Evropi

Od 27. jula 2020, u Austriju se može samo u slučaju posedovanja negativnog PCR testa, ali i „jakog razloga“ za ulazak u ovu zemlju. Takođe, obavezna je samoizolacija u trajanju od 10 dana. Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je, preme uredbi, bez ikakvih ograničenja.

Putovanja su moguća, bez ikakvih ograničenja u Belorusiju i San Marino.

U Švajcarsku, Holandiju i Belgiju ne može da se putuje; u Nemačku može ali uz obaveznu izolaciju od 14 dana. Od 23. jula 2020. Švajcarska je uvela dvonedeljni karantin za putnike koji dolaze u tu zemlju iz 16 zemalja, među kojima je i Srbija.

Za građane Srbije otvoren je prolaz preko granica Luksemburga i Velike Britanije.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji, od 20. jula 2020, putnicima iz Srbije više nije dozvoljen ulazak u Francusku.

Putovanja po svetu

Putovanja su moguća, bez ikakvih ograničenja, u Egipat, Republiku Kongo, DR Kongo i Meksiko.

Iz Srbije ne može da se putuje u Rusiju, Kinu, Izrael, Maroko, Japan, Australiju i mnoge druge zemlje.

Kako prenosi Blic, pre odlaska na Jamajku putovanje mora da se prijavi na visitjamaica.com, prilikom dolaska na Maldive meri se temperatura i, po potrebi, radi PCR test, a ista procedura je i u Omanu.

Palau predviđa zdravstveni pregled, a zabranjen je ulazak svima koji su u prethodnih 14 dana boravili ili prošli kroz Kinu, uključujući Hongkong i Makao, ili su boravili na kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene pandemijom.

Temperatura se meri i prilikom ulaska u Pakistan, a u SAD ne mogu da uđu oni koji su tokom prethodnih 14 dana boravili u Kini, Iranu, 26 zemalja Šengen zone, Velikoj Britaniji i Brazilu.

(danubeogradu.rs)