Naslovna » Blog » Akcije i reakcije » Gradska vlast ponovo najavljuje promene naziva ulica u Beogradu
Promene naziva trgova i ulica u Beogradu (foto: Nenad Mandić)
Da li se neko seća da se Trg Nikole Pašića nekada zvao Trg Marksa i Engelsa? (foto: Nenad Mandić)

Gradska vlast ponovo najavljuje promene naziva ulica u Beogradu

Gradska vlast je najavila (opet, po ko zna koji put) da će biti promenjeni nazivi ulica u Beogradu, i to ne nekoliko – već oko dvadeset!

Najviše promena će biti u nazivima onih ulica koje se zovu po toponimima iz SFRJ, objavljeno je u listu Večernje Novosti.

To znači da će biti promenjeni nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička…

Ulice u Beogradu kojima nikada nije menjan nazivJedna od najavljenih promena izazvala je pravu buru među građanstvom: Zagorska u Zemunu bi trebalo da postane Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića.

Najveći zagovornik ovih promena je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji tvrdi da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji su zadužili Srbiju, ali i po prijateljskim zemljama i narodima i onima koji su zadužili čovečastvo.

Vesić kaže da želi da se promene nazivi svih ulica koje nose nazive po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama „u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo“.

Još ranije su promenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova.

Česte promene naziva ulica u Beogradu

Samo u ovom veku promenjeni su nazivi više od 9.000 ulica u srpskoj prestonici.

Uvek su promene naziva ulica u Beogradu imale različite reakcije, nekad pozitivne, nekad negativne. Skoro uvek, kad se promeni vlast u gradu, menjaju se i nazivi ulica, uglavnom po političkim interesima.

Niko se nikada nije bunio kada su menjani nazivi ulica u novim naseljima koje su se po izgradnji zvale Prva nova, Druga nova, Treća nova… Ali, kad se menjaju nazivi ulica koji su bili aktuelni decenijama uvek je bilo polemika, pa tako i sada…

U poslednje vreme čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predlagao promene naziva ulica u Beogradu što je brzo i usvajano.

Ovu poslednju najavu promena komentarisali su u Građanskom demokratskom forumu:Ulica u Beogradu kojoj su najčešće menjani nazivi

„Ako ne umemo da radimo i da na mudar i konstruktivan način unapređujemo grad, sopstvenu zemlju i širi region, umemo da menjamo nazive ulica i da brišemo sećanje na zemlju u kojoj se bolje živelo nego u ovoj, to je poruka ideologa vlasti, koji deluju po principu trla baba lan. To je još jedna primitivna dosetka kojom se pažnja skreće sa mnogo važnijih pitanja i provociraju građani koji drugačije misle i imaju potpuno razumljivu emociju prema prostoru i mestima sa područja nekadašnje Jugoslavije, sa kojih su mnogi i potekli“.

U saopštenju navode i da „vlast time hrani svoje ekstremne pristalice, udovoljavajući im u održavanju mržnje koja se rasplamsava poslednjih trideset pet godina, koja je i Jugoslaviju i Srbiju dovela do ruba propasti“.

Neki istoričari i javne ličnosti podržavaju najavljene izmene, a neki su protiv i čak pozivaju na proteste…

»»» Ako ste ZA PROMENE naziva ulica – ne morate ništa da radite – uživajte.

»»» Ako ste PROTIV PROMENA naziva ulica, možete za početak da potpišete online peticiju.

Apsurdan primer

Podsećamo, krajem prošle godine, u Beogradu se dogodila apsurdna situacija vezana za promene naziva ulica.

Ulica na Čukarici dobila je naziv Ulica Emila Perške, nekadašnjeg zvaničnika NDH, ali je, posle reakcija javnosti, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda ubrzo još jednom promenila naziv ove ulice. Sada se zove Taraiška ulica. Inače, glavni deo iste ulice zadržao je nepromenjen naziv – Stevana Filipovića.

(danubeogradu.rs)