Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograda – avgust 2020.
Izložbe u Kulturnom centru Beograda - avgust 2020: Simonida Rajčević - Lažni bol
Izložbe u Kulturnom centru Beograda - avgust 2020: Simonida Rajčević - Lažni bol

Izložbe u Kulturnom centru Beograda – avgust 2020.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, avgustovske izložbe u Kulturnom centru Beograda biće otvorene u četvrtak, 6. avgusta 2020.

Da bi se izbegla uobičajena gužva, zvaničnog otvaranja neće biti, pa će prve večeri prostori biti otvoreni od 20.00 do 22.00, dok će broj posetilaca biti ograničen na najviše deset osoba po galeriji.

Sve izložbe biće otvorene do 27. avgusta od 12.00 do 20.00.

Galerija Artget: Sandra Vitaljić – Neplodna tla

Izložbe u Kulturnom centru Beograda - avgust 2020: Sandra Vitaljić - Neplodna tla
Sandra Vitaljić – Neplodna tla

Neplodna tla Sandre Vitaljić su pejzaži, reistički prikaz prirode i terena, koji su predstavljeni u svojoj konkretnoj lepoti ili ružnoći.

Kao kod holandskih starih majstora slikarstva, pejzaž progovara kroz svetlost koja je odlika podneblja. To je predstava prirode kao harmonije sveta gde, kada uključimo kontekst, ona iskazuje indiferentnost spram nedela ljudi.

Ova mesta su lokacije zločina, u diskursu suprotnom od onog kojim Benjamin Atžeove urbane pejsaže smešta u istu kategoriju. Atžeove fotografije su potencijalne pozadine zločinačkih saspensa, dok su Neplodna tla doslovno i topografski egzaktno bukvalna poprišta ubistava i smaknuća. Mesta posrnuća i ljudskog pada dželata i surovih tragedija žrtava.
(Iz uvodnog teksta A. Kostića)

 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • Izložba Sandre Vitaljić „Neplodna tla“
 • 6-27. avgust 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00.
 • Umetnički direktor Galerije Artget je Aleksandar Kostić.

Likovna galerija: Simonida Rajčević – Lažni bol

Simonida Rajčević - Lažni bol
Simonida Rajčević – Lažni bol

Da li uopšte bol može da nam pruži zadovoljstvo oslobađanja kroz tragediju kako to Aristotel tvrdi kao najviši oblik umetnosti koji donosi katarzu? Ili je možda ta katarza vremenom postala afektivna laž koja ne govori o doživljaju društvene i političke stvarnosti, već o vlastitoj, eskapističkoj nelagodi unutar nje?

Pred nama su slike kroz koje se sveti prizori mučeništva iz prošlosti naslućuju i preklapaju sa jarkim bojama i dominantno prisutnim ljudskim obrisima tela sadašnjeg vremena. Kroz univerzalno telo belog savremenog muškaraca preslikavaju se obrisi do smrti izmučenih tela El Grekovog Isusa (na platnu Svetog trojstva) i Svetog Sebastijana, Karavađova odsečena glava Golijata (David sa Golijatovom glavom) i prikovana ruka Svetog Petra (Raspeće Svetog Petra).

Zurbaranov prizor Isusa kao Božjeg jagnjeta (Agnus Dei) koje na sebe preuzima sve ljudske grehe pojavljuje se na platnu na kome se univerzalno muško telo -naspram Isusovog zoomorfičnog, položenog i pasivnog tela – drugačije kodira. Na ovoj slici, poslednjoj u ciklusu, vidimo ruke spremne za borbu, za odbranu žrtve, ruke koje nas, na samom kraju, vode do Brus Lija, nepobedive ikone pop-kulture 20. veka.

Slojevita značenja ovih slika žive svoju historizaciju kroz bol koji uvek i iznova izranja kao palimpsest, pretvarajući arhetipsko nasilje u mehanizme vladanja svetom…
(Iz teksta Jelene Petrović u katalogu izložbe)

 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
 • Izložba Simonide Rajčević „Lažni bol“
 • 6-27. avgust 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.

Galerija Podroom: Grupna izložba – Vitgenštajn

Izložbe u Kulturnom centru Beograda - avgust 2020: Vitgenštajn
Grupna izložba „Vitgenštajn“

Umetnici: Žarko Aleksić, Peter Forgač, Agnes Hamvaš i Hubert Hasler, Mihael Koh, Jukika Kudo, Oskar Kueto, Horija Marinseku, Kristijan Kukla, Svetlana Mirčeva, Vlado Martek, NOIMA (Ćiprian Bodea, Kosmin Frunt, German Dan, Sorin Skurtulesku), Adelina Popnedeleva, Laura Rambeli, Robert Rezner, Eva-Maria Šartmuler, Borjana Vencislavova, Katarina Zdjelar.

Kustoskinja: Deniz Paricek u saradnji sa Janom Gligorijević i Zoranom Đaković Minniti.

Dela Ludviga Vitgenštajna (1889-1951) u kojima je autor pokušavao da pronađe odgovor na temeljno pitanje o granicama čovekovog mišljenja, nezaobilazna su kada je reč o strukturi i karakteristikama filozofije našeg vremena.

Jedno od ključnih pitanja kojim se bavio tiče se odnosa jezika i stvarnosti, odnosno korespondencije između toga kako o svetu mislimo i govorimo i kakav svet jeste. Jezik kao posrednik između misli i stvarnosti trebalo bi da bude u vezi sa stvarnošću, dok ispravnost govora zavisi od toga da li je i na koji način ova veza sa stvarnošću uspostavljena.

Gostujuća izložba je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog projekta Instituta za savremenu umetnost iz Beča i okuplja radove savremenih umetnika koji se osvrću na različite aspekte Vitgenštajnovih ideja i vizija, referišući na stvarnost u kojoj žive i rade.

Oni svojim radovima pokušavaju da vizualizuju Vitgenštajnova filozofska razmišljanja i teme poput jezika, stvarnosti, smisla, slike, slobode. Izložba „Vitgenštajn“ u galeriji Podroom bazira se na digitalnim medijima, za koje su granice još uvek otvorene, i štampanom materijalu, a njen integralni deo postao je i rad Katarine Zdjelar Shoum koji se nalazi u Kolekciji Oktobarski salon.

Čitanje Traktata sam autor je uporedio sa penjanjem na merdevine. Kada se popnemo do vrha merdevina, postavlja se pitanje imamo li dovoljno hrabrosti da skočimo? Ovako je 1918. godine Vitgenštajn definisao pojam slobode.

Izložba se nakon Beča, Novog Trnova i Budimpešte realizuje u Beogradu u saradnji sa Institutom za savremenu umetnost iz Beča, a uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

 • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • Izložba grupe umetnika „Vitgenštajn“
 • 6-27. avgust 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.

(danubeogradu.rs)