Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Koliko je skup život u Beogradu u poređenju sa drugim gradovima (jul 2020)
Koliko je skup život u Beogradu (foto: Aleksandra Prhal)
Koliko je skup život u Beogradu (foto: Aleksandra Prhal)

Koliko je skup život u Beogradu u poređenju sa drugim gradovima (jul 2020)

Po poslednjim statističkim podacima, potrošačka korpa u Beogradu je oko 75.000 dinara. Pa, kako stojimo u poređenju sa drugim gradovima u Evropi i svetu?

Portal Numbeo navodi kako je četvoročlanoj porodici u Beogradu potrebno 184.000 dinara mesečno za život. U to spadaju svi troškovi, ali bez troškova za stan.

Jednoj osobi je potrebno 54.000 dinara za život, procenjuje ovaj portal, a ovde dodajemo da je poslednjih nekoliko meseci, prosečna zarada u Srbiji bez poreza i doprinosa iznosila oko 59.000 dinara.

Beograd se nalazi na 349. mestu na listi od 516 velikih gradova sveta po troškovima. Dakle, da kažemo da smo u sredini, ali ipak – spadamo u jeftinija mesta za život.

U analizi se koristi niz cena u gradovima, od hrane, restorana, odeće i nekretnina.

Kako sve izgleda kada se uporedimo sa drugim gradovima?

Recimo, Beograd je po pitanju cena potrošačke robe jeftiniji za 24 posto od Zagreba a hrana je jeftinija za 35 posto. Ipak, kupovna moć je u Beogradu niža i to za 30 posto nego u glavnom gradu Hrvatske.

Od gradova iz regiona Sarajevo i Skoplje su u proseku jeftiniji od Beograda. Budimpešta je otprilike poput srpske prestonice što se tiče troškova.

Sa druge strane velike su razlike u odnosu na svetske metropole. Tako su recimo nekretnine u Beogradu čak za 88 posto povoljnije nego u Njujorku. (danubeogradu.rs / Nemanja Nikolić)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.