Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Ivan Pomo i Kristof Ila-Somer – Mi i naša istorija
Kreativni centar: Ivan Pomo i Kristof Ila-Somer - Mi i naša istorija
Kreativni centar: Ivan Pomo i Kristof Ila-Somer - Mi i naša istorija

Kreativni centar: Ivan Pomo i Kristof Ila-Somer – Mi i naša istorija

U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga Mi i naša istorija, sveobuhvatna priča o svetskoj istoriji, čiji su autori Kristof Ila-Somer i Ivan Pomo.

Knjiga je namenjena, pre svih, mladim ljubiteljima nauke o prošlosti. Ova istorija sveta, pisana u prvom licu množine, omogućava čitaocu da bude sastavni deo čovečanstva svake istorijske epohe.

Zanimljive tekstove o kulturama sa svih kontinenata prate brojne ilustracije i detaljne mape doprinoseći tome da daleka prošlost postane razumljiva i bliska.

Knjiga Mi i naša istorija daje hronološki pregled događaja, od pojave našeg zajedničkog pretka u Africi do naših dana.

U najranijoj istoriji bili smo lovci sakupljači, a zatim smo izumeli alatke i postali zemljoradnici ili stočari. Skrivali smo se u pećinama, a hiljadama godina kasnije naučili smo da gradimo kuće. Stvorili smo pismo, bavili se filozofijom, astronomijom, geometrijom.

Podizali smo hramove, strahovali od bogova, sukobljavali se ili udruživali. Otkrivali smo udaljene krajeve i osvajali teritorije.

Posvećivali smo se zanatstvu ili radili u fabrikama za bedne nadnice. Ratovali smo, mirili se, borili za ljudska prava… Naša prošlost bila je puna borbe za opstanak, kolonizacije, revolucija, ropstva i ratova.

Kreativni centar: Ivan Pomo i Kristof Ila-Somer - Mi i naša istorija

„Želeli smo da ispričamo našu istoriju. Ne istoriju kraljeva, kraljica, vođa, emira, velikih mogula, imperatorki, carica, predsednika i diktatora… već našu. Istoriju muškaraca, žena i dece stanovnika Zemlje. Taj roman-reka počinje pre približno 150.000 godina i ne završava se, a njegovi junaci smo mi.

Uprkos mračnim razdobljima, čestim ratovima i sukobima s kojima se i danas suočavamo, otkrili smo, napravili i stvorili mnogo toga čudesnog i promenili smo svet.

Iako smo često bili podsticani da mrzimo jedni druge, umeli smo da gradimo i bratske odnose. Pogledajmo – ne stavljajući ovu ili onu zemlju u prvi plan – šta smo doživeli za sve to vreme. Šta će okriti taj pogled?“, poručuju autori knjige Kristof Ila-Somer i Ivan Pomo.