Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Moj OFF: Filmovi Čarlija Čaplina ZA DŽ
Moj OFF: Filmovi Čarlija Čaplina ZA DŽ
Moj OFF: Filmovi Čarlija Čaplina ZA DŽ

Moj OFF: Filmovi Čarlija Čaplina ZA DŽ

Letnja online „scena“ na portalu mojoff.net od subote, 18. jula 2020, biće bogatija za filmove legendarnog glumca i reditelja Čarlija Čaplina.

Besplatno će moći da se pogledaju ostvarenja „Pseći život“, „Žena iz Pariza“, „Zlatna groznica“, „Svetlosti pozornice“ i drugi.

Film „Čarobne noći“ još jedan je dodatak repertoaru – italijanska kinematografija 90-ih godina doživljava poslednje iskre zlatnog doba, u isto vreme, zbog Svetskog prvenstva u fudbalu Italiju trese groznica koju prati usklik i himna znana kao „Čarobne noći“.

Moj OFF: Filmovi Čarlija Čaplina

Njegovo ime svi znaju, njegov humor mnogi obožavaju! Ciklus filmskih remek-dela čuvene „skitnica“ sa ekrana – Čarlija Čaplina – naći će se BESPLATNO od subote, 18. jula, na repertoaru Online bioskopa Moj OFF.DuB - vinjeta: Online program

Njegovi pokreti i mimika bili su dovoljni da se nemi film u potpunosti razume, a crno-bela slika sa ekrana zavoli i da se, čak i danas, zasmejavaju generacije ljubitelja filmova.

Letnju online scenu obogatiće Čarlijeva autorska ostvarenja poput: „Pseći život“ (A Dog’s Life), „Žena iz Pariza“ (A Woman of Paris), „Moderna vremena“ (Modern Times), „Zlatna groznica“ (The Gold Rush) – koji je 1925. dvostruko nominovan za nagradu Oskar, kao i „Svetlosti pozornice“ (Limelight) – koji je osvojio Oskara za najbolju muziku.

Na repertoaru će se naći i njegov čuveni film iz 1940. godine „Veliki diktator“ (The Great Dictator), koji je ujedno i prvi Čaplinov zvučni film, za koji je imao pet nominacija za Oskara.

Čarli Čaplin rođen je 1889. godine i izrazito siromaštvo obeležilo je njegovo detinjstvo u Londonu. Svoj prvi glumački posao dobio je sa četrnaest godina, a 1910. sa trupom Freda Karna otplovio je na trogodišnju turneju u SAD, gde je vrlo brzo „nabacio“ prepoznatljiv kostim – široke, vrećaste pantalone, uzak sako, velike cipele, blago nakrivljeni polucilindar. Njegova planetarna popularnost bila je zagarantovana, a jedna od kritika iz 1915. istakla je da je Čaplin rođen za humor isto onoliko koliko i Tolstoj za literaturu.

Moj OFF: Još dva evropska filma

Kao dopuna repertoaru Moj OFF bioskopa, od subote (18. jula) naći će se i dva evropska filma, italijanski i francuski „Čarobne noći“ i film „U ratu“.

Ovo je satirična komedija italijanskog reditelja Paola Vircija „Čarobne noći“ (Notti Magiche), čije je prvo prikazivanje kod nas bilo na prošlogodišnjem FEST-u. Film prati priču o troje mladih, ambicioznih scenarista osumnjičenih za iznenadnu smrt čuvenog filmskog producenta čije je telo pronađeno u reci Tibar.

Radnja filma događa se početkom 90-ih godina prošlog veka kada se u Italiji održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu i kada je fudbalsku groznicu pratio usklik navijača i himna poznata kao „Čarobne noći“. Film opisuje i period kada italijanska kinematografija doživljava poslednje iskre zlatnog doba, osvrćući se na slavne dane rimske filmske industrije koja u jednom trenutku biva iscrpljena.

Francuski film „U ratu“ (En guerre) režirao je Stefan Brize. On je 2018. nominovan za najbolje ostvarenje na Filmskom festivalu u Kanu, a nosilac je i FIPRESCI nagrade za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću.

To je priča o sukobu dve različite strane jedne industrije – radnika i poslodavca – a reditelj Brize ponovo je poverio glavnu ulogu nagrađivanom francuskom glumcu Vensanu Lendonu, posle veoma uspešne zajedničke saradnje na filmu „Mera ljudskosti“. (danubeogradu.rs)