Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vlada Srbije: Pooštrene mere zaštite od virusa korona, 1. jul 2020.
Vlada Srbije: Pooštrene mere zaštite od virusa korona, 1. jul 2020. (foto: Pixabay)
Vlada Srbije: Pooštrene mere zaštite od virusa korona, 1. jul 2020. (foto: Pixabay)

Vlada Srbije: Pooštrene mere zaštite od virusa korona, 1. jul 2020.

Vlada Srbije propisala je danas, 1. jula 2020, posebne mere zaštite stanovništva od COVID-19 tamo gde je proglašena vanredna situacija.

»»» Kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze Vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacija.

»»» Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7.00 do 20.00.

»»» Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera. U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica).

»»» Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane.

Vlada Srbije donela još nekoliko odluka

»»» Danas je Vlada Srbije donela odluku i da Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao vodećem akteru na polju vakcinacije protiv COVID-19.

»»» Vlada je odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na COVID-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti.

»»» Na sednici je doneta odluka da se obezbedi 200 miliona dinara za građane čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni tokom poplava u junu ove godine. Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ova sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi se što pre sanirala šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.