Naslovna » Izlasci » Festivali » BELDOCS 2020: Filmovi koje ne smete propustiti
Beldocs: Neki od nas
Beldocs: Neki od nas

BELDOCS 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS ove godine će se održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online.

Biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija, a ovoga puta izdvajamo pet dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Pečalba (Overseas) – Selekcija Naslovna strana

Yoon Sung-A – Belgija, Francuska – 2019 – 90′

Žene sa Filipina se šalju u inostranstvo da rade kao kućne pomoćnice ili dadilje. Da bi to učinile, one često ostavljaju svoju decu za sobom, pre nego što se otisnu u nepoznato.

U jednom od mnogih centara za obuku posvećenih kućnom radu koji se mogu naći na Filipinima, grupa polaznica se priprema za suočavanje sa žalom za domovinom i mogućim zlostavljanjima koja ih čekaju. Tokom vežbi igranja uloga, one alternativno igraju uloge posluge i uloge poslodavaca.

Neki od nas (Mūsų nedaug) – Selekcija Meteori

Sharunas Bartas – Litvanija – 1996 – 105′

Ko je mlada devojka koja kroz prozor helikoptera posmatra divlji i bezgranični pejzaž Sajanskih planina? Šta to ona traži u ovoj zemlji netaknutoj civilizacijom, koju naseljavaju samo ljudi koje je i Bog zaboravio, Tofalari?

Drenjine – Srpski takmičarski program

Nikola Stojanović – Srbija – 2020 – 50′

Smrt voljenog psa ponovo okuplja autorovu porodicu. Usamljena sredovečna majka, njen bivši muž, njegov senilni otac i njena tetka fascinirana modernom tehnologijom, zajedno odaju počast psu i prisećaju se prošlosti.

Kretanja obližnje planine (Bewegungen eines nahen Bergs) – Međunarodni takmičarski program

Sebastian Brameshuber – Austrija-Francuska – 2019 – 86′

Beldocs: Kretanje obližnje planine
Beldocs: Kretanje obližnje planine

Daleko od trke za tehnološkim inovacijama, kartelne konspirativnosti u industriji auto-delova i zloslutnoj interakciji marketinga i nivoa emisija, u podnožju rudnika Ercberg u Štajerskoj (centralna zapadna Austrija) može se naći sektor automobilskog tržišta koje još nije tako otuđeno.

Nigerijski imigrant u Austriji Klif kupuje stare automobile kako bi ih rastavio i rasporedio njihove delove u oronulom skladištu u šumi pokraj auto-puta, pre nego što ih preuredi i uputi u svoju bivšu domovinu.

Nije se desilo (Never Happened) – Selekcija I kao Integritet

Barbora Bereznakova – Slovačka, Češka Republika – 2019 – 82′

Beldocs: Nije se desilo
Beldocs: Nije se desilo

Nekada davno, u jednoj maloj evropskoj zemlji, sina predsednika su kidnapovali i pronašli u Austriji, pretučenog i u nesvesti. Istraga vodi do najviših političkih krugova, do samog premijera. Zatim je Oskar F, svedok otmice, prekinuo ćutanje i svedočio o tome istražitelju.

Odmah nakon toga, morao je da napusti zemlju jer mu je život bio u opasnosti. Jedine njegove preostale veze sa otadžbinom bili su njegov najbolji prijatelj Robo R. i mladi novinar Peter T. Nekoliko meseci kasnije, Robo je ubijen u eksploziji automobila.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu festivala.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.