Naslovna » Izlasci » Film » Bioskopi i prvi blokbasteri: Novi mutanti i Mulan
Bioskopi: Mulan
Bioskopi: Mulan

Bioskopi i prvi blokbasteri: Novi mutanti i Mulan

Bioskopi počinju sa radom sledeće nedelje, a otvaranje će obeležiti veliki holivudski naslovi i dugoiščekivani blokbasteri: Novi mutanti i Mulan.

Filmovi čije su premijere više puta odlagane u svetu i kod nas, naći će se od početka septembra tamo gde im je i bilo mesto, na velikim platnima bioskopa širom Srbije.

Od sledećeg četvrtka, 3. sepembra počeće sa prikazivanjem horor-triler Novi mutanti (The New Mutants) reditelja i scenariste Džoša Buna (Josh Boone) inspirisan Marvel stripom iz 1982. godine o superherojima, mladim ljudima sa nadljudskim sposobnostima.

Nedelju dana kasnije, 10. septembra još jedan izvanredan naslov na platnu, dugoiščekivana Diznijeva avantura Mulan.

Novi mutanti

Petoro mladih sa natčovečanskim sposobnostima zarobljeno je u tajnom objektu. Moći koje poseduju ne mogu da kontrolišu, a svako od njih nosi teret misteriozne prošlosti. Kada shvate da su u velikoj opasnosti, natprirodno zlo koje ih progoni budi kod njih najdublje strahove i dok se bore za svoje živote, njihove mutantske sposobnosti i prijateljstvo bivaju stavljeni na test.

Jednu od glavnih likova Rejnu Sinkler tumači britanska glumica Mejzi Vilijams (Maisie Williams), poznata kao Arija Stark u popularnoj seriji „Igra prestola“, a u ostalim ulogama našli su se Anja Tejlor Džo (Anya Taylor-Joy), Blu Hant (Blu Hunt), Čarli Hiton (Charlie Heaton), Henri Zaga (Henry Zaga) i drugi.

Mulan

Mnogi sa nestrpljenjem iščekuju najnoviju verziju čuvene priče o kineskoj legendarnoj ratnici čije ime i nosi naziv filma – Mulan – koji će se od 10. septembra naći u domaćim bioskopima.

Rediteljka Niki Karo oživela je priču epskih razmera o neustrašivoj mladoj dami koja zbog ljubavi prema porodici i otadžbini rizikuje sve i postaje jedna od najvećih ratnika koje je Kina ikad videla.

„Putovanje od devojke sa sela do vojnika u liku muškarca, do ratnika i heroja je priča koja je jednako relevantna kao što je i bila kada je pre mnogo vekova napisana“, rekla je rediteljka Karo.

Inspirisan kineskom drevnom pesmom “Balada o Mulan”, koja je pisana pre više stotina godina, a popularna i danas, film donosi publici neverovatnu priču koja slavi bogatstvo kineske kulture i moć ženske snage. Priča koja prevazilazi granice, Mulan reflektuje snagu i dubinu identiteta Kine.

„Nadamo se da smo uzeli sve elemente drevne priče i obožavane Dizni animacije i kreirali nešto što je novo i uzbudljivo, poštujući esenciju ove inspirativne priče. Fokusirali smo se na to kako je neko prigrlio hrabrost, odanost i dužnost, a da je istovremeno iskren prema sebi“, rekao je jedan od producenata Džejson Rid i dodao:

„On što izdvaja Mulan je njen duh. Ona sama je ono što me je privuklo u priči. Kada sam odgledao originalni animirani film, svidela mi se lokacija, muzika, komičnost, ali ono što me je veoma prikovalo je njen karakter“.

Kako bi novu verziju Mulan prilagodili novim generacijama, filmski stvaraoci su se veoma posvetili istraživanju filma, ispitujući ljude u Kini, Americi i Aziji, kinesku dijasporu s pitanjem koje teme, likove i priče u animiranom filmu oni vrednuju. Koliko im je taj animirani film značio.

„U ovom filmu, kao i u ostalim koje sam radila, bilo je veoma važno da bude promišljen, da poštuje kulturu i da bude kreativan. Svi koji su radili na ovom filmu istraživali su kinesku kulturu, slikarstvo, istoriju i ratnu prošlost“, zaključila je rediteljka filma Niki Karo. (danubeogradu.rs)