Naslovna » Izlasci » Festivali » Bitef – Prolog: Festival na ivici budućnosti
Bitef - Prolog: Dolina jeze (foto: Gabriela Neeb)
Bitef - Prolog: Dolina jeze (foto: Gabriela Neeb)

Bitef – Prolog: Festival na ivici budućnosti

Od 12. do 14. septembra 2020. biće održana manifestacija Bitef – Prolog, spojeno izdanje 54. i 55. festivala Bitef, pod sloganom „Na ivici budućnosti“.

Bitef – Prolog će sadržati pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete sa pozorišnim umetnicima.

Središnji događaj ovog programa će biti izvedba predstave „Dolina jeze“ u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini Protokol i Minhenskog Kameršpile-a.

Ova predstava je bila jedna od nosećih i u konceptu odloženog 54. izdanja festivala, a koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma u najširem značenju, odnosno projekciji sveta u kojem čovek više neće biti u centru, te će se stvoriti mogućnost za obnovu ekološke ravnoteže. Na estetskom planu, festival je bio koncipiran tako da preispituje živo scensko prisustvo na sceni, upotrebu dronova, holograma i robota u pozorišnim produkcijama, kao i koreografije koje podrazumevaju „dehumanizaciju“ izvođača.

Snimak predstave „Dolina jeze“ biće emitovan na programu RTS 2.

Bitef – Prolog: pozorište i pandemija

Bitef - Prolog: plakat (autor: Branko Rosić, McCan Beograd)
Bitef – Prolog: plakat (autor: Branko Rosić, McCan Beograd)

Uz punu svest da pandemija nameće različite vrste ograničenja, glavni program je u startu bio fokusiran na predstave manjeg formata i trebalo je ih bude svega sedam.

One dolaze iz pet zemalja i uključuju vodeće regionalne i svetske pozorišne umetnike i trupe, kao što su Vim Vandenkejbus i njegov Ultima Vez, Ersan Montag, Ivica Buljan i drugi.

Trodnevni program manifestacije odvijaće se isključivo u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović, u skladu sa strogim zdravstvenim procedurama nametnutim epidemijom virusa korona.

Od pratećih programa, održaće se tradicionalni „Susreti sa autorima“, „Filozofski teatar“, performans novog cirkusa, međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, kao i izlaganje jedne od vodećih svetskih teatrološkinja, Erike Fišer Lihte, na temu odnosa između digitalnog i živog pozorišta.

Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, glavni razlog za održavanje Bitef – Prologa je to što je u timu Bitefa prevagnuo stav da treba uložiti maksimalan napor da se i ove godine desi makar „uzorak“ Bitefa.

Razlog je i kontinuitet festivala, koji nikada u istoriji nije prekidan, ali i nešto još bitnije: da se pokaže kako je pozorište, uz poštovanje svih bezbednosnih standarda, moguće i u uslovima pandemije, ne samo kao umetnička praksa već i kao jedna od najbitnijih manifestacija javne sfere kao prostora kritičkog mišljenja i dijaloga. Kako je rekao, Bitefova misija je uvek bila da probija led, pa je i zbog toga bilo važno da se organizuje Bitef – Prolog.

Nadovezujući se na ovo, direktor Bitefa Miloš Latinović, rekao je kako je učinjeno sve da Bitef bude prva međunarodna manifestacija u našoj zemlji, ali da su okolnosti dovele do toga da se prihvati opcija odlaganja. Bitef – Prolog nastao je iz potrebe da se Beogradu i pozorišnoj javnosti Srbije obezbedi bar malo teatarske strasti.

Prisustvo predstavama Bitef – Prologa će biti moguće isključivo uz ulaznice. Informacije o prodaji ulaznica će biti saopštene javnosti kada budu donesene zvanične preporuke i mere za održavanje predstava u zatvorenim prostorima.

Program će biti emitovan preko Bitef Youtube kanala. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.