Naslovna » Izlasci » Film » Domaći film koji otvara bioskope u Srbiji: Sumrak u bečkom haustoru
Domaći film koji otvara bioskope u Srbiji: Sumrak u bečkom haustoru (detalj sa plakata)
Domaći film koji otvara bioskope u Srbiji: Sumrak u bečkom haustoru (detalj sa plakata)

Domaći film koji otvara bioskope u Srbiji: Sumrak u bečkom haustoru

Domaći film „Sumrak u bečkom haustoru„, posle premijernog prikazivanja na 48. FEST-u, otvoriće bioskope posle višemesečne pauze.

Domaći film „Sumrak u bečkom haustoru“, posle prikazivanja na 48. FEST-u, otvoriće bioskope posle višemesečne pauze.

Ovaj srpski film je na prestižnom beogradskom filmskom festivalu osvojio nekoliko nagrada: Politikina nagrada Milutin Čolić, za najboljeg reditelja i Nagrada publike za najbolji evropski film

Delo reditelja Mladena Đorđevića, istinski dočarana priča o gastarbajterima u Beču, naći će se na redovnom repertoaru bioskopa od 3. septembra 2020.

Film koji briše granicu između igranog i dokumentarnog žanra, smešten je u svet bečkih taksista koje povezuje jedna vračara, kod koje idu kako bi ih posavetovala i utešila.

„Njih ne igraju glumci već su to autentični likovi koji na filmsko platno donose specifičan humor i energiju“, rekao je reditelj.

Četvorogodišnjim iscrpnim snimanjem na relaciji Srbija-Austrija reditelj Đorđević uvodi nas u svet dijaspore i upoznaje nas sa njihovom večitom tragičnom razapetošću između tuđine i zavičaja. Sa tim problemom se suočavaju i tri glavna junaka Darko, Milenko i Goran, koji već dvadesetak godina taksiraju po Beču.

Domaći film koji otvara bioskope u Srbiji: Sumrak u bečkom haustoru

Film je inspirisan romanom pisca i pesnika Darka Markova, koji u filmu okuplja ekipu Balkanaca iz Beča i sa njima pravi pozorišnu predstavu. Glavne junake povezuje vračara Vladica iz istočne Srbije, kod koje redovno dolaze da im pročita budućnost iz karata ili ih zaštiti od negativnih sila. Iza raskošnih bečkih fasada krije se svet sujeverja i očajnika, koji pokušavaju da reše svoje probleme.

„Publika može da očekuje gorkohumornu dramu o životima naših ljudi tragično razapetih izmedju rodnog kraja i tuđine. Ovo je zapravo priča o Balkanu, jer, kako je Klemens fon Meternih, veliki austrijski državnik XIX veka, rekao, Balkan počinje odmah iza zidina Beča“.

Film „Sumrak u bečkom haustoru“ snimljen je u produkciji kuća Corona Film i Cinnamon Films, a producenti su Nevena Savić i Mladen Đorđević; direktor fotografije je Dalibor Tonković, montažeri su Pierrin Basquiera i Milan Jakonić, dizajneri zvuka – Vladimir Živković, Miloš Drndarević i Vladimir Uspenski.

Originalni naziv filma: Sumrak u bečkom haustoru. Trajanje: 110 minuta. Zemlja i godina proizvodnje: Srbija, 2020. Žanr: dokumentarni. Reditelj: Mladen Đorđević. Uloge: Darko Markov, Milenko Radosavljević. Goran Pavlović, Vladica Milosavljević.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.