Naslovna » Izlasci » Festivali » Drive in bioskop na Adi: Festival holandskog filma
Festival holandskog filma: Ajzenštajn u Gvanahuatu
Festival holandskog filma: Ajzenštajn u Gvanahuatu

Drive in bioskop na Adi: Festival holandskog filma

Za predstojeći vikend, od 4. do 6. septembra 2020, u Drive in bioskopu na Adi Ciganliji biće priređen Festival holandskog filma uz besplatan ulaz!

Iako se otvaranje vrata bioskopskih sala iščekuje s nestrpljenjem, filmsko leto u Drive in bioskopu na Adi se nastavlja. Za filmske sladokusce ove nedelje na repertoaru će se naći prave filmske poslastice i to evropske produkcije.

U okviru Festivala holandskog filma koji će u bioskopu na Adi biti održan od petka do nedelje biće prikazana tri naslova tamošnje produkcije: biografski film iz 2015. o životnom putu i ličnoj profesionalnoj borbi sovjetskog reditelja Sergeja Azejnštajna – „Ajzenštajn u Gvanahuatu„, kao i dve porodične drame „Borbena devojka“ i „Binti„.

Festival holandskog filma: Ajzenštajn u Gvanahuatu

„Ajzenštajn u Gvanahuatu“ koji će se na repertoaru naći u nedelju, 6. septembra, biografska je komedija i drama britanskog reditelja Petera Grinveja.

Ovo je priča o cenjenom sovjetskom filmskom stvaraocu Sergeju Ajzenštajnu, koji se proslavio svojim revolucionarnim nemim filmom „Oklopnjača Potemkin“ iz 1925. godine zbog čega je i pozvan u SAD.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Film je, naime, opisivao pobunu mornara na ratnom brodu, koji je bio uvod u rusku revoluciju. Ipak, nakon što je odbačen od Holivuda i zlonamerno ponižen od konzervativnih Amerikanaca, Azejnštajn je 1931. otputovao u Meksiko da bi razmotrio film koji su privatno finansirali američki prokumunistički simpatizeri, na čelu sa američkim piscem Aptonom Sinklerom.

Tako je njegovo meksičko iskustvo bilo presudno u njegovoj životnoj filmskoj karijeri tokom koje je ostao upamćen i po politički angažovanim filmovima „Aleksandar Nevski“ i „Oktobar“. Azejnštajna u filmu tumači finski glumac Elmer Bak.

Festival holandskog filma: Borbena devojka

„Borbena devojka“, film koji će otvoriti festival u petak, holandska je porodična drama, sa elementima akcije.

Film je snimio reditelj Johan Timers 2018. godine, a prati priču dvanaestogodišnje i temperamentne Bo, koja je talentovana kik-bokserka. Nju na putu ostvarenja sportskih ciljeva ometaju roditelji koji su u procesu razvoda i imaju česte svađe.

Pred Bo je težak zadatak da nauči da se nosi sa svojim emocijama i da shvati da u životu ne može uvek sve da kontroliše. Mladu Bo u filmu tumači 17-godišnja holandska glumica Aiko Bermsterboer, već poznata holandskoj publici po nekoliko filmskih ostvarenja.

Festival holandskog filma: Binti

Festival holandskog filma: Binti
Festival holandskog filma: Binti

„Binti“ će biti prikazan na Adi u subotu, 5. septembra, a u pitanju je holandska porodična drama iz 2019. godine reditelja Frederika Migoma.

Film opisuje život istoimene devojčice Binti (12 godina) koja iako rođena u Kongu, sa svojim ocem živi u Belgiji od ranog detinjstva. Iako nema legalna dokumenta, ona želi da živi normalan život i sanja da postane vlogerka kao njen uzor Tatjana.

Elijas (11 godina) vodi svoj „spasilački klub“ bez pomoći oca koji se preselio u Brazil nakon razvoda od Elijasove majke Kristine. Kada njihov dosadni komšija pozove Kristinu na romantično putovanje u Pariz, Elias iznerviran i ljut beži u svoju kuču sa drvećem.

Kada se ukrste životi Binti i Elijasa nastaje interesantan zaplet i uzbudljiva filmska priča. Binti u drami tumači mlada glumica Bebel Baloji, dok Eliasa tumači Mo Baker.

Podsetimo, dani rezervisani za film u Drive in bioskopu su sreda, četvrtak, petak, subota i nedelja. Rezervacija karata vrši se preko sajta Kombank dvorane.

(danubeogradu.rs)