Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Knjiga Vrtić za maštanje u užem izboru za BELMA nagradu
Kreativni centar: Knjiga Vrtić za maštanje u užem izboru za BELMA nagradu
Kreativni centar: Knjiga Vrtić za maštanje u užem izboru za BELMA nagradu

Kreativni centar: Knjiga Vrtić za maštanje u užem izboru za BELMA nagradu

Knjiga Vrtić za maštanje Slavice Marković i Simeona Marinkovića sa ilustracijama Biljane Mihajlović i Mladena Anđelkovića u užem je izboru za BELMA nagradu.

Knjiga se našla u užem izboru za Nagradu Najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Materials Award – BELMA) u kategoriji materijala za predškolce.

Nagrada se dodeljuje prvog dana Sajma knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 14. do 18. oktobra.

Radno-igrovni materijal Vrtić za maštanje namenjen je deci u godini pre polaska u školu. Aktivnosti, priče, zadaci i pitanja oblikovani su na način da podstiču radoznalost i kreativnost kod dece, kao i uočavanje detalja i postavljanje pitanja o pojavama i svetu koji ih okružuje.

Na spontan i nenametljiv način deca stiču znanja iz različitih oblasti i to tako što uče kroz istraživanje i igru, u interakciji sa vršnjacima i sa odraslima. Materijal daje snažan podsticaj za kreativno izražavanje u raznim domenima – u jezičkom, dramskom, likovnom i dr.

U radnoj svesci Vrtić za maštanje ponuđene su priče, aktivnosti, pitanja i zadaci koji su pokretač istraživačkog procesa i u potpunosti su usmereni na dete i njegove potencijale. Dat je najširi izbor mogućih aktivnosti koje su u vezi sa različitim aspektima dečjeg razvoja, od grafomotoričkog do jezičkog i logičko-matematičkog i koje predstavljaju izvanrednu pripremu za polazak u školu.

Pri tom svaka priča i prateće aktivnosti i pitanja podstiču komunikaciju, promišljanje i istraživanje kroz refleksiju, a pored toga daju i dragocene smernice vaspitačima i roditeljima kada je reč o tekstovima za čitanje deci, kao i preporuke za igre koje sa decom mogu igrati.Promo

Knjiga Vrtić za maštanje će uskoro izaći iz štampe.

Nagrade za najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u prostoru Obrazovnog foruma.

Podsećamo na to da je Kreativni centar već sedam puta osvojio nagrade za najbolji evropski udžbenik na ovom konkursu:

  • 2018. godine – za knjige iz edicije ŠKOLICE autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2017. godine – za knjige iz edicije ZABAVNI SVET GEOMETRIJE autorki Milene Radovanović, Milje Radovanović i Mirjane Radovanović u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2014. godine – za izdanje VESELI VRTIĆ autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2013. godine – za izdanje LIKOVNO ZA PREDŠKOLCE autorke Mirjane Živković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • za izdanje PRIRODA I DRUŠTVO ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE (udžbenički komplet) autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole;
  • 2012. godine – za izdanja MATEMATIKA KAO IGRA 1 i 2 autora Branke Dejić i Mirka Dejića u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2007. godine – za izdanje MUZIČKA KULTURA ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE autora Vladice Ilića u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole.

Ove nagrade posebno su važne ukoliko se uzme u obzir činjenica da ih dodeljuje nezavisni žiri, koji čine eksperti na polju izdavanja udžbenika iz nekoliko evropskih zemalja.

Ovim nagradama Kreativni centar još jednom je pokazao da kao izdavač udžbenika uvek i pre svega na prvo mesto stavlja kvalitet. Zahvaljujući pažljivom i promišljenom koncipiranju udžbenika, Kreativni centar svrstao se među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje za predškolske ustanove, škole i roditelje u Srbiji.