Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Krizni štab: Povećan inspekcijski nadzor, kršenje mera nedopustivo
Krizni štab: Povećan inspekcijski nadzor (foto: Pixabay)
Krizni štab: Povećan inspekcijski nadzor (foto: Pixabay)

Krizni štab: Povećan inspekcijski nadzor, kršenje mera nedopustivo

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 je od gradonačelnika i predsednika opština zatrašio povećan inspekcijski nadzor.

Krizni štab najoštrije je danas osudio kršenje epidemioloških mera koje je uočeno u pojedinim jedinicama lokalne samouprave tokom prethodnog vikenda.

Pored povećane inspekcije, zatraženo je da lokalna samouprava obezbedi poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetka, a bilo kakvog tolerisanja nepoštovanja mera ne sme biti.

Ukoliko uoče makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu. Ovo se pogotovo odnosi na organizatore različitih događaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo, piše u saopštenju Kriznog štaba.

Biće napravljen plan zajedničkih kontrola Ministarstva zdravlja i MUP-a.

Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/6350-322.

Zakoni Republike Srbije, kao i svi protokoli o sprovođenju epidemioloških mera, koje je izradio Krizni štab, nedvosmisleno utvrđuju načine na koji se događaji mogu organizovati i oko njihovih poštovanja ne sme i neće biti nikakvih kompromisa.

„Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje. Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo.

Izlazak određenih zdravstvenih ustanova iz kovid sistema posle dugo vremena daje priliku zdravstvenim radnicima da se makar malo odmore pred jesen.

Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv virusa korona“, piše u apelu Kriznog štaba.

Dakle, još jednom: maske za lice su obavezne, kao i njihovo nošenje preko nosa u zatvorenim javnim prostorima, držanje odstojanja od metar i po među osobama u otvorenim i zatvorenim javnim prostorima, a onda je veoma važna i lična higijena (pranje ruku, naravno) kao i odgovornost prema i sebi i drugima, tj. u slučaju sumnjivih simptoma treba preduzeti odgovarajuće mere. (danubeogradu.rs)