Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Muzika Trga: Schime
Muzika Trga: Schime
Muzika Trga: Schime

Muzika Trga: Schime

Koncert sastava Schime biće održan u petak, 28. avgusta 2020. od 12.00, u okviru ciklusa „Muzika Trga“ koji priređuje Kulturni centar Beograda.

Ovaj koncert je bio planiran za 10. jul na platou kod fontane (Trg republike 5), ali je odložen zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Na letnjoj sceni KCB-a nastupiće Schime, autorski džez bend osnovan 2015. godine u Beogradu, koga čine:

  • Predrag Milutinović, bubnjevi,ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)
  • Boris Šainović, kontrabas,
  • Luka Ignjatović, saksofon,
  • Sava Miletić, pijano, i
  • Rastko Obradović, tenor saksofon.

Od samog početka, ovaj sastav se fokusirao na izvođenje originalnih kompozicija saksofoniste benda, Luke Ignjatovića. Pored izvođenja originalne muzike, koja je pod uticajem savremenog i tradicionalnog džeza kao i klasične muzike, Schime veliku pažnju posvećuje kolektivnoj improvizaciji i interakciji.

Schime je objavio prvi album „Do You Really Wanna Play?“ 2016. Nastup na Beogradskom džez festivalu je privukao veliku pažnju domaćih i stranih kritičara od kojih treba izdvojiti sjajne kritike dva najpoznatija džez časopisa na svetu „Downbeat Magazin“ i „All About Jazz“.

Drugi album, pod nazivom „Visualisation“, objavili su maja 2018, a pre toga bendu se priključio tenor saksofonista Rastko Obradović. Bend je u maju 2018. godine nastupio na čuvenom festivalu Moers (Nemačka) a zatim u avgustu iste godine i na festivalu Jazz in Marsiac u Francuskoj kao finalisti European Radio Competition-a. Trenutno pripremaju snimanje novog albuma.

Koncert je besplatan. (danubeogradu.rs)