Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nova izložba sa novim predmetima iz zbirke Etnografskog muzeja
Nova izložba Etnografskog muzeja: Anterija, Priština
Nova izložba Etnografskog muzeja: Anterija, Priština

Nova izložba sa novim predmetima iz zbirke Etnografskog muzeja

Izložba „Pokloni i otkupi Etnografskog muzeja u Beogradu 2014-2019. Lične istorije – zajedničko nasleđe“ biće otvorena online.

U utorak, 18. avgusta 2020. od 13.00, izložba će biti „otvorena“ na Facebook stranici Muzeja: Etnografski muzej u Beogradu – Ethnographic museum in Belgrade.

Ova postavka moći će i da se poseti i pogleda na Studentskom trgu 13, do novembra ove godine. Tokom boravka u muzeju, obavezne su zaštitne maske i poštovanje dozvoljene udaljenosti među posetiocima, a ograničen je i broj prisutnih u isto vreme.

Radno vreme je od 10.00 do 17.00 od utorka do subote, od 9.00 do 14.00 nedeljom, dok je ponedeljkom muzej zatvoren. Cena ulaznice je 200 RSD. Kontakt: 3281-888 i (za grupne posete) 062/8070-056.

Izložba „Pokloni i otkupi Etnografskog muzeja u Beogradu 2014-2019“

Nova izložba Etnografskog muzeja: Pokladna maska
Nova izložba Etnografskog muzeja: Pokladna maska

Nova postavka predstavlja uvid u odabrane predmete kojima su u periodu od 2014. do 2019. godine dopunjene zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu.

Povod za nastanak izložbe jeste želja da se ukaže na kontinuiran i sistematičan rad na popunjavanju muzejskog fonda i pokaže da ovaj muzej živi i raste zahvaljujući zajednici koja ga obogaćuje osnovnim materijalom za rad – predmetima.

Od oko 1000 predmeta kojima je muzejski fond u proteklih šest godina dopunjen, odabrani su oni koji zahvaljujući bogatom istorijatu ili specifičnom načinu upotrebe omogućuju sveobuhvatan pregled epohe u kojoj su nastali i bili korišćeni. Time je dat doprinos razumevanju društvene istorije ovih prostora pravljenjem mesta za lične i lokalizovane priče, odnosno mikro istorije.

Još jedan aspekt je bio podsticajan za ovakav koncept izložbe. Etnografski predmeti su neizbežno lični, bilo da je reč o prozaičnim stvarima, ili o onima koje se pred oči drugih iznose samo u posebnim prilikama. Svaki od tih predmeta se vezuje uz smeh i suze, bes i radost, ljubav i mržnju.

Autori izložbe su Ivan Maksimović i Maša Peruničić. (danubeogradu.rs)