Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova školska godina 2020/21. u Srbiji od 1. septembra 2020.
Nova školska godina 2020/21. u Srbiji (foto: Pixabay)
Nova školska godina 2020/21. u Srbiji (foto: Pixabay)

Nova školska godina 2020/21. u Srbiji od 1. septembra 2020.

U utorak, 1. septembra 2020, počinje nova školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji i biće jedna od neobičnijih, pored prethodne.

Svakako će biti neizvesna, zbog nepredvidive epidemiološke situacije u Srbiji i svetu.

Ostalo je još nekoliko dana, uključujući i vikend, za pripremu, kupovinu svega što je potrebno deci za školu, za organizaciju.

Da li su škole u Srbiji spremne

Škole su imale rok do danas da završe operativne planove nastave u narednoj školskoj godini i da ih dostave resornom ministarstvu.

Već se zna da 45 odsto škola u Srbiji, koje su male, neće morati da dele odeljenja u manje grupe i da će moći da organizuju nastavu uživo za niže i starije razrede osnovne škole.

U anketama koje su sprovedene po školama, većina roditelja, čak 97%, opredelila se za to da đaci prate nastavu uživo u školi, dok se mali broj odlučio na učenje na daljinu.

Uglavnom, deca će biti obavezna da nose maske, da paze na higijenu i da poštuju međusobnu udaljenost. Učionice će morati u svakom trenutku da budu dezinfikovane.

Iz Ministarstva prosvete je objavljeno da je za decu, koja iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, obezbeđeno 10.000 vizira.

Nova školska godina 2020/21. u Srbiji (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Ipak, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije tražila je da se početak školske godine pomeri za dve nedelje, ali su Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Vlada Srbije objavili da toga neće doći.

Podvučeno je da od epidemiološke situacije zavisi kako će se situacija dalje odvijati: ukoliko bude bolja, biće dozvoljena i veća odeljenja, a ukoliko bude lošija sprovodiće se online nastava.

Upravo zbog toga, Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ napravio je poseban tim koji će pratiti samo epidemiološku situaciju u obrazovnim ustanovama.

Pročitajte kako će se odvijati nastava u OSNOVNIM a kako u SREDNJIM ŠKOLAMA.

Potencijalni problemi

Od 1. septembra počinje da se primenjuje zimski režim vožnje u javnom gradskom prevozu.

Zbog najavljenih samo 186 vozila više nego u letnjem periodu ali i iskustava iz prethodnih godina – očekuju se velike gužve u prevozu, pogotovo kad nas zadesi loše vreme.

Da li će svi nositi maske veliko je pitanje.

Pojedini mediji objavili su pozive rodilteljima pojedinih udruženja građana da se pobune protiv nošenja maski i da se nastavnicima zabrani da vrše „psihološki pritisak“ na decu kako bi stavili maske.

Razlog za otpor je „što se uvođenjem takve obaveze osporava osnovno ljudsko pravo na izbor, kao i da se time sakriva osmeh“, pa čak i da je organizmu potreban kiseonik.

Na drugoj strani, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će đaci koji ne budu nosili maske ugrožavati i svoje i zdravlje ostalih učenika i nastavnika pa će biti kažnjeni za neodgovorno ponašanje. Pomenuti su ukori direktora i nastavničkog veća, kao i smanjenje ocena iz vladanja.

https://youtu.be/I8eyvP_XahQ

Potencijalni problem su i ljudi koji se ovih dana vraćaju sa odmora iz raznih zemalja. Zato je Predrag Kon najavio da će Krizni štab verovatno preporučiti roditeljima da deca koja su bila izvan Srbije sa zakašnjenjem od 10 dana krenu u školu.

Ocenjivanje đaka takođe je moguć problem, pogotovo za one koji će pohađati nastavu kod kuće – moraće u školu.

Novi sistem, skraćeni časovi, manje đaka u razredima/grupama – sve je to novo i za decu i za nastavnike, pa i za roditelje.

Problem će biti i sezonski grip najesen i tokom zime.

S tim u vezi, Svetska zdravstvena organizacija je danas saopštila da se Evropa približava početku nove školske godine koji će biti delikatan period zbog brojnih dokaza da su mladi česti prenosioci zaraze. Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge, upozorio je da bi stariji građani trebalo vakcinacijom da se zaštite od zimske sezone gripa tokom koje raste mortalitet, preneo je Rojters.

Nova školska godina 2020/21. – još samo nešto…

Školski kalendar za sezonu 2020/21. objavili smo na OVOM LINKU.

Učenici prvog i petog razreda trebalo bi 31. avgusta da budu u školi zbog upoznavanja sa učiteljima i razrednim starešinama, ali – to zavisi od škola.

Obratite pažnju na ponašanje svoje dece više nego ranijih godina, jer će biti puno nepoznanica. Kako će se deca ponašati i kako će cela situacija uticati na obrazovanje – teško je predvidivo.

Roditelji neće moći da ulaze u škole, samo da doprate dete do ulaza, a po dete se dolazi u naznačeno vreme. Neće biti moguće zadržavanje i okupljanje dece u školskom dvorištvu nakon završetka nastave. (danubeogradu.rs)