Naslovna » BG servis » „Oko sokolovo“ će kontrolisati i redovno parkiranje a biće i u drugim „akcijama“
Oko sokolovo (foto: beograd.rs)
Oko sokolovo (foto: beograd.rs)

„Oko sokolovo“ će kontrolisati i redovno parkiranje a biće i u drugim „akcijama“

Sistem „Oko sokolovo“ će početi od 1. septembra 2020. da kontroliše i redovno parkiranje, a kasnije će se proširiti na još 50 ulica uz druge „akcije“.

Kontrolisanje redovnog parkiranja znači kontrolisanje onih kojih plaćaju parking putem SMS poruka, pa samim tim više neće biti potrebe za ljudima koji će preći na druge poslove u JP „Parking servis“, najavile su gradske vlasti.

To je razlog što je 1. avgusta uvedena elektronska karta, umesto ostavljanja cedulje na automobilima.

„Oko sokolovo“ protiv rupa na asfaltu…

Od 1. aprila 2021. godine, sistem „Oko sokolovo“ će dobiti i kamere koje će snimati i asfalt, pa će poruke sa geopozicijom rupa na asfaltu, automatski slati dežurnoj službi JKP „Beograd-put“ koja bi trebalo da sanira problem u roku od 24 sata.

Takođe, od 1. aprila 2021. kamere će snimati i kontrolisati i bašte ugostiteljskih objekata, tj. proveravaće se da li se neko proširio van onoga za šta ima dozvolu ili da li je bašta postavljena na mestu za koje nije dobijena dozvola i slično.

Trenutno „Oko sokolovo“ obilazi 93 ulice u Beogradu. Najkasnije do 1. oktobra 2021. sistem će se proširiti na još oko 50 ulica.

Za prva četiri dana naplate kazni, vozači su napravili 1.348 prekršaja, čija je ukupna „vrednost“ oko 22 miliona dinara. Zanimljivo je da je među bahatim vozačima 77 onih koji su kažnjeni dva puta, 24 – tri puta, 16 – četiri puta i pet koji su kažnjeni pet puta.

Cilj je da se pokrije svih 600 ulica koje su u zonskom sistemu parkiranja, ali to će se raditi postepeno tokom narednih godina, najavljuju gradske vlasti.

Već ima nagoveštaja da su ulice prohodnije i da gradski prevoz normalnije funkcioniše. (Beoinfo)