Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Parking servis uvodi eParking i novu aplikaciju
Parking servis uvodi eParking i novu aplikaciju (foto: YKD / Shutterstock)
Parking servis uvodi eParking i novu aplikaciju (foto: YKD / Shutterstock)

Parking servis uvodi eParking i novu aplikaciju

Novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja eParking uvešće Javno preduzeće „Parking servis“ u Beogradu od ponedeljka, 3. avgusta 2020.

Na osnovu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima, koju je nedavno usvojila Skupština grada Beograda, kazne, odnosno dnevne parking karte na šoferšajbnama od ponedeljka i definitivno odlaze u prošlost, pošto će kontrolori ubuduće izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK), objavio je Blic.

Cilj prelaska na novi sistem jeste digitalizacija rada i poslovanja „Parking servisa“ u okviru eUprave i promocije Beograda kao „pametnog grada“.

To znači da vozači koji, na primer, nisu platili parkiranje u zoniranom području ili su eventualno prekoračili vreme dozvoljenog parkiranja, neće više zaticati dnevne parking karte (kazne) na šoferšajbnama, već će ih dobijati na kućnu adresu ili će o njima moći da se informišu na sajtu „Parking servisa“.

Kontrolori će automatski po pronalaženju vozila za koje nije plaćeno parkiranje izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK), a one će skoro istog trenutka biti vidljive u posebnom odeljku zvaničnog sajta ovog preduzeća.

Vozači će biti u prilici da ukucaju registraciju svoga vozila i da vide da li su eventualno dobili neku kaznu, ali će imati i mogućnost da izmire obaveze direktnim online plaćanjem. Kao i do sada, ukoliko dugovanje izmire u roku od osam dana, ostvaruju pravo na popust u iznosu od 50%.

Iz „Parking servisa“ apeluju na građane da koriste beskontaktno online plaćanje, bez obzira što će obaveštenje o izdatoj elektronskoj dopunskoj karti vlasnici vozila dobijati i na kućnu adresu, uz mogućnost plaćanja sa popustom.

Plaćanje parkinga u Beogradu

Vozači u prestonici parkiranje mogu da plate na tri načina:

  • slanjem SMS poruke,
  • kupovinom e-karte na kioscima,
  • putem nove aplikacije „Parking servisa“,
  • putem drugih (nezavisnih) aplikacija.

Nova aplikacija „Parking servisa“ će biti dostupna za preuzimanje od naredne nedelje i predstavljaće verovatno i najlakši i najefikasniji način za plaćanje parkiranja u Beogradu.

Aplikacija će u određenim delovima grada, u kojima su ugrađeni senzori, vozače voditi direktno do prvog slobognog mesta za parkiranje. Takođe, uz pomoć aplikacije vozači će biti u prilici da plaćaju parking i u garažama, najavljeno je iz „Parking servisa“.

Podsećamo, u delovima gde se naplaćuje parkiranje, Beograd je podeljen na pet parking zona: ljubičastu (A zona) i crvenu, žutu, zelenu i plavu (opšta parkirališta van zoniranog područja) zonu.

Cena dnevne parking karte, u prvoj, drugoj i trećoj i A zoni iznosi 1.870 dinara, a ako se plati u roku od osam dana – 935. U plavoj je 720 dinara, odnosno sa popustom od 50 odsto – 360 dinara.

Nova tabla Parking servisa

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.