Naslovna » BG servis » Zaprašivanje komaraca sa zemlje i iz vazduha 26. avgusta 2020.
Zaprašivanje komaraca u Beogradu (foto: Pixabay)
Zaprašivanje komaraca u Beogradu (foto: Pixabay)

Zaprašivanje komaraca sa zemlje i iz vazduha 26. avgusta 2020.

U sredu, 26. avgusta 2020, biće vršen tretman suzbijanja odraslih formi komaraca na velikom broju lokaliteta, saopšteno je iz JKP „Gradska čistoća“.

Direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić izjavio je da će u sredu od 17.30 sa aerodroma „Lisičji jarak“ u Padinskoj skeli poleteti tri aviona privredne avijacije JAT-a u cilju suzbijanja komaraca iz vazduha na ukupno 6.000 hektara, dok će ekipe „Gradske čistoće“ istovremeno sprovoditi akciju suzbijanja sa zemlje.

– Kao rezultat sinhronizovanog tretmana koji će se sprovoditi u naredna dva dana očekujemo drastično smanjenje brojnosti ovih insekata. Trenutno nemamo porast brojnosti komaraca, ali kako se bližimo kraju sezone početkom oktobra možemo ih očekivati više u domovima. Zbog toga, želimo da u još većoj meri smanjimo njihov broj i zato ponovo krećemo sa sinhronizovanom akcijom sa zemlje i iz vazduha, jer se ona pokazala kao najdelotvornija – objasnio je Popadić.

On je istakao da laboratorija u okviru „Gradske čistoće“ još nije detektovala virus groznice Zapadnog Nila.

– Tokom avgusta naša laboratorija je analizirala oko 10.000 ulovljenih komaraca i ni u jednom nije izolovan virus Zapadnog Nila. Bilo bi dobro da ovu sezonu tako i završimo, iako pojavu tog virusa očekujemo već dve nedelje, za sada ga još nema. Ukoliko se rezultati testiranja promene o tome ćemo odmah obavestiti javnost, ali sve činimo da do pojave virusa ne dođe – naveo je Popadić i pozvao pčelare iz Beograda i okoline da ne puštaju pčele na ispašu u periodu prskanja.

Zaprašivanje komaraca u Beogradu

Uređajima sa zemlje, komarci će biti zaprašivani od 19.00 do ponoći na lokalitetima: Kotež 1, Kotež 2, Kotež 3, Borča 1, Borča 2, Mali Zbeg, Borča pretok, Borča greda, Put za Ovču 1, Put za Ovču 2, Popova bara 1, Popova bara 2, Ovča, Padinska skela, groblje Mali Zbeg, Blok Zaga Malivuk i Grga Andrijanović, Blok Branka Momirova, Mali raj, Braća Marić, Zvezdarska šuma, Šumice, Centralno groblje, Košutnjak, Topčidersko groblje, Topčider, Hajd park, Banjička šuma, SP Jajinci, Novo groblje, Miljakovačka šuma, Lipovička šuma i groblje Orlovača.

Avionski tretman suzbijanja komaraca od 17.30 do 20.30 biće sproveden na sledećim lokalitetima: Dunavac, Opovački put, Vrbovski, Besni fok, Široka greda, Padinska skela, Kovilovo, Jabučki rit, Glogonjski rit, Blok Branka Momirova, Jojkića Dunavac, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Crvenka, Ratno ostrvo, nasip od Pančevačkog mosta ka Malom raju, Mali raj, Bela stena, bara Reva, naselje Zage Malivuk.

Sugrađani svakog radnog dana od 7.00 do 15.00 mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.