Naslovna » Izlasci » Pozorište » 255. premijera Omladinskog pozorišta Dadov: Greta iz Fausta
255. premijera Omladinskog pozorišta Dadov: Greta iz Fausta
255. premijera Omladinskog pozorišta Dadov: Greta iz Fausta

255. premijera Omladinskog pozorišta Dadov: Greta iz Fausta

U petak, 4. septembra 2020. od 20.00, u Dadovu (Desanke Maksimović 6/1) će biti premijerno izvedena predstava „Greta iz Fausta“.

Opisani su odnosi među stvaraocima u pozorištu. Na primeru scene iz Geteovog „Fausta“ prati se i analizira više različitih odnosa između reditelja, glumice, rekvizitera, dramaturga.

Priroda i dinamika tog odnosa, od scene do scene, uslovljena je „tipom“ reditelja ili glumice koji se sreće u konkretnoj varijaciji scene, navedeno je u saopštenju iz pozorišta.

Tako će publika biti u prilici da upozna početnicu, divu, „provincijsku prvakinju“, reditelja „tezgaroša“, „mučitelja“ ili „frojdistu“ i bar na kratko „zaviri“ i otkrije deo procesa nastajanja jedne pozorišne predstave.

Kroz predstavu se obrađuju postupci, odnosi, sukobi, htenja, koji su karakteristični za „pozorišne ljude“, sa ciljem da predstava istovremeno bude zanimljiva i publici koja nikad nije prešla „s druge strane rampe“ i svima koji su stalno na sceni i oko nje.

Predstavu „Greta iz Fausta“ režirao je Srđan J. Karanović, a pisac je Luc Hibner.

U predstavi igraju Nikola Mijatović (mučitelj, ljubitelj štriha), Mina Nenadović (glumica), Aleksa Marković (tezgaroš, reditelj), Teodora Dragićević (glumica početnica), Iva Milanović (glumica, dramaturškinja), Luka Grbić (frojdista, rekviziter), Jovana Berić (glumica, rediteljka), Đorđe Kadijević (reditelj, glumac), Andrijana Đorđević (diva), Marta Bogosavljević (glumica). (danubeogradu.rs)