Naslovna » Izlasci » Festivali » 45. Festival monodrame i pantomime u Beogradu
Festival monodrame i pantomime 2020 (detalj sa plakata)
Festival monodrame i pantomime 2020 (detalj sa plakata)

45. Festival monodrame i pantomime u Beogradu

45. Međunarodni festival monodrame i pantomime biće održan od 17. do 19. septembra 2020. u Pozorištu lutaka „Pinokio“ (Bulevar maršala Tolbuhina 1).

Ove godine, u skraćenom izdanju manifestacije, nastupiće Zijah Sokolović i Vesna Stanković, a biće održana i promocija knjige „Antologija biografske monodrame“ čiji je priređivač Radomir Putnik.

Kompletan program (predstave i promocija knjige) prvi put biće uživo emitovan na YouTube kanalu festivala.

Ove godine manifestacija će se održati u vanrednim uslovima zbog virusa korona.

Festival je osnovan 1973. godine, pre 47 godina, ali je postojao prekid u njegovom održavanju od 1993. do 1996. Idejni tvorac bio je izuzetan pozorišni znalac, Ljubiša Ružić, tada na funkciji zamenika upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

Već prvo festivalsko izdanje pokazalo je da ovakva smotra umetnosti jednoga glumca bila veoma potrebna, dok je dopunu monodrami pružala u nas relativno nepoznata diciplina – pantomima.

Tokom četrdeset četiri protekle godine, na festivalskim scenama nastupili su najugledniji i najznačajniji umetnici minulog doba, od legendarnih glumaca – Ljube Tadića, Fabijana Šovagovića, Marije Kon, Miloša Žutića, Mire Banjac, Zijaha Sokolovića, Maje Dimitrijević, Svetlane Bojković, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Ljiljane Blagojević, Josipa Pejakovića i Radeta Šerbedžije – do mladih umetnika koji su na Festivalu dobili šansu i iskoristili je, kao što su to učinili Vesna Stanković, Marta Bereš ili Nada Šargin, od naših glumaca.

Valja spomenuti podatak da su na festivalu nastupili umetnici sa skoro svih kontinenata. Sam Festival monodrame i pantomime stekao je visok ugled u porodici srodnih evropskih pozorišnih smotri.

Cilj je podrška pozorišta jednog glumca u istraživačkom, stvaralačkom i umetničkom traganju.

45. Festival monodrame i pantomime – program

Pozorište lutaka Pinokio, Bulevar maršala Tolbuhina 1

Četvrtak, 17. septembar 2020. (20.00)
„Međuigre 0-24“, Zijah Sokolović (Bosna i Hercegovina)

Petak, 18. septembar 2020. (20.00)
Promocija knjige „Antologija biografske monodrame“, priređivač Radomir Putnik

Subota, 19. septembar 2020. (20.00)
„Lina, tvrđa od kamena“, Vesna Stanković (Srbija)

(danubeogradu.rs)