Naslovna » Izlasci » Festivali » Belgrade SAXperience 2020: Sedmi međunarodni festival saksofona
Belgrade SAXperience 2020: Sedmi međunarodni festival saksofona
Belgrade SAXperience 2020: Sedmi međunarodni festival saksofona

Belgrade SAXperience 2020: Sedmi međunarodni festival saksofona

Belgrade SAXperience 2020, sedmi međunarodni festival saksofona, biće održan od 30. septembra do 3. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu i online.

Belgrade SAXperience je jedinstven međunarodni festival saksofona, na kome nastupaju najznačajniji strani i domaći saksofonisti. Specifičan je po tome što prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike, pa tako osim klasičnih i džez koncerata, publika ima priliku da prisustvuje dnevnim nastupima saksofonista na otvorenom.

U novom, izmenjenom (online) izdanju publika će u toku četiri dana festivala imati priliku da uživa u koncertima vrhunskog kvaliteta.

I u ovim izazovnim vremenima festival nastavlja tradiciju porudžbine novih dela i širenje literature za saksofon. Ove godine premijerno će biti izvedene tri kompozicije domaćih autora, Maje Bosnić i Svetlane Savić i Ivana Brkljačića.

Na koncertu otvaranja festivala pod nazivom „Ladies First„, u sredu 30. septembra od 20.00, koje će se prikazivati online na zvaničnom YT kanalu kao i na sajtu i društvenim mrežama festivala, nastupiće Duo Aloj iz Austrije koji čine saksofonistkinja Mojca Pecman i pijanistkinja Ana Marković. Slušaoci će imati priliku da čuju premijerno izvođenje kompozicije domaće autorke Maje Bosnić koja je kao porudžbinu Festivala napisala delo za saksofon i klavir. Na programu će se naći i dela drugih savremenih kompozitora.

Druge večeri festivala pod nazivom „Moscow Nights„, u sredu 1. oktobra od 20.00, u Ustanovi kulture „Stari grad“ biće posvećeno džez saksofonu kada će nastupiti jedan od najpoznatijih ruskih etno džez saksofonista Oleg Kirejev zajedno sa našim istaknutim pijanistom Draganom Ćalinom.

S ozirom na to da je broj mesta ograničen koncert će se prikazivati online na zvaničnom YT kanalu festivala kao i na sajtu i društvenim mrežama, a publika će imati priliku da čuje autorske kompozicije Olega Kirejeva sa pregršt improvizacija na saksofonu. Ulaz na koncert je besplatan, a broj mesta ograničen uz obaveznu rezervaciju na sajtu UK „Stari grad“.

Treće večeri festivala pod nazivom „Belgrade Online„, u četvrtak, 2. oktobra od 20.00, u Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće naš istaknuti saksofonista Milan Savić zajedno sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Oni će izvesti dela domaćih autora, kao i premijeru kompozicije Ivana Brkljačića pisanu za alt saksofon i glas zajedno sa mecosopranom Anom Radovanović. Ulaz na koncert je besplatan, a s obzirom na to da je broj mesta ograničen koncert će se prikazivati online na zvaničnom YT kanalu, kao i na sajtu i društvenim mrežama festivala.

Poslednje večeri u subotu, 3. oktobra od 20.00, koncert pod nazivom „Brussels Times“ će se prikazivati online na zvaničnom YT kanalu, kao i na sajtu i društvenim mrežama festivala.

Publika će imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Belgije, Simon Dirika, profesora na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu. Simon Dirik će zajedno sa pijanistom Kazaćom Flavijenom premijerno izvesti porudžbinu festivala, delo naše poznate kompozitorke Svetlane Savić, kao i druga dela savremene muzike autora iz Belgije.

Deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine i popodnevni koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda: na platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Cvetnom trgu, na Trgu Nikole Pašića i na Kalemegdanu.

Na ovim koncertima će nastupiti Milan Savić i Uki Ovaskainen koji će, sa specijalno odabranim repertoarom za ovu priliku, na neposredan način će pridobijati novu mladu publiku.

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste ima i publika širom Srbije i to na koncertima od 26. septembra do 6. oktobra u Smederevu, Vršcu, Pirotu i Nišu, na kojim će u prvom delu turneje nastupiti Milan Savić, Ana Radovanović i Uki Ovaskainen a u drugom Oleg Kirejev i Dragan Ćalina.

Pored gostovanja najboljih svetskih i domaćih saksofonista važan segment festivala jeste i edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu.

Online majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Kulturnom centru Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

Pored glavnog programa festivala u Beogradu, i koncertne turneje širom Srbije, Belgrade SAXperience organizuje letnju i zimsku školu saksofona. Ove škole održavaju se sa ciljem da se polaznicima pruže priliku da na jedinstven način i u drugačijoj atmosferi uče od svetskih saksofonista.

Belgrade SAXperience 2020 – program

Sreda, 30. septembar 2020. (20.00) – online
Ladies First: Duo Alloy
Premijera kompozicije Maje Bosnić

Četvrtak, 1. oktobar 2020. (20.00) – UK „Stari grad“
Moscow Nights: Oleg Kirejev, saksofon, i Dragan Ćalina, klavir

Petak, 2. oktobar 2020. (20.00) – Sala Skupštine grada
Belgrade Online: Milan Savić, Ana Radovanović, Uki Ovaskainen
Premijera kompozicije Ivana Brkljačića

Subota, 3. oktobar 2020. (20.00) – online
Brussels Times: Simon Diricq, Flavien Casaccio
Premijera kompozicije Svetlane Savić

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.