Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine 2020 u Zemunu
Dani evropske baštine 2020 u Zemunu (foto: Nenad Mandić)
Dani evropske baštine 2020 u Zemunu (foto: Nenad Mandić)

Dani evropske baštine 2020 u Zemunu

Manifestacija Dani evropske baštine 2020 biće organizovana i u Zemunu, a na programu su šetnje, izložbe, radionice, predavanja, promocije…

Šetnja, predavanje, izložba

Virtuelna šetnja kroz spomen-sobu dr Arčibalda Rajsa, onlajn predavanje „Pioniri tehničke policije u Srbiji“ i virtuelna izložba „Retka izdanja pionira srpske policije“ biće dostupni na ovom linku.

Organizator je Kriminalističko-policijski univerzitet (KPU) koji baštini sećanja na utemeljivača dr Arčibalda Rajsa. Kao priznanje ovom istaknutom kriminologu svetskog glasa, naučniku i univerzitetskom profesoru na KPU se čuvaju predmeti iz njegove lične zaostavštine koju su poklonili naslednici Mirjana i Nikola Gačić iz Gornjeg Milanovca.

Ovde su izloženi neki od predmeta koji su činili neizostavni deo njegovog svakodnevog života, kao što su lula, srebrna muštikla, ručni sat, mastionica, pisaća mašina na kojoj je kucao svoje radove, i dva štapa od kojih je jedan sa Rajsovim inicijalima. Tu je i porcelanska vaza sa Rajsovim likom i srebrna čaša sa posvetom studenata iz 1899, kao i njegove privatne fotografije i slike.

Posebnu vrednost ima originalni rukopis čuvenog Rajsovog zaveštanja, „Čujte Srbi“, kao svedočanstvo o velikoj ljubavi prema Srbiji i njenom narodu koju je Rajs ispoljavao već od svog dolaska 1914. godine. Mada je razlog Rajsovog dolaska u Srbiju bilo istraživanje ratnih zločina, izabrao je da zauvek ostane među svojim ratnim saborcima Srbima, ne kao naučnik i stručnjak, već kao čovek koga je srpski narod opčinio.

Spomen sobu dr Arčibalda Rajsa možete pogledati ovde.

Onlajn predavanje „Pioniri tehničke policije u Srbiji“ održaće prof. dr Ivana Krstić-Mistridželović.

Izložba fotografija „Zemun sa starih razglednica“

Turističko društvo „Zemun“ od 22. (13.00) do 25. septembra organizovaće izložbu fotografija „Zemun sa starih razglednica“ u Galeriji KZM Zemun (Kosovska 9).

Obilazak i razgledanje Instituta za fiziku

Institut za fiziku i Turističko društvo „Zemun“ organizovaće obilazak i razgledanje Instituta za fiziku 24. septembra od 13.00 u Pregrevici 118.

Prijave za razgledanje na brojeve telefona 011/2611-008 i 064/2505-934.

Izložba fotografija „Kulturna i prirodna baština Zemuna – Zemun lučki grad“

Izložba fotografija „Kulturna i prirodna baština Zemuna – Zemun lučki grad“ biće otvorena od 25. (13.00) do 29. septembra 2020. u Galeriji KZM Zemun (Kosovska 9) i Pristanu u Zemunu.

Razgledanje Zemuna

TD „Zemun“ organizovaće 27. septembra od 11.00 sa Avijatičarskog trga razgledanje Zemuna. Prijave: 011/2611-008 i 064/2505- 934.

U gostima kod Nemanje

Klub matične kulture Zemun organizovaće program „U gostima kod Nemanje“, u sredu, 30. septembra od 18.00 (Grobljanska 9).

Biće predstavljena nova kulturna ustanova na Gardošu. Prezentaciju programa Galerije umetnosti koja otvara novu sezonu pozorišnim predstavama i koncertima predstaviće domaćin Nemanja Bogunović, čuveni gitarista, u svojoj rodnoj kući, preko puta Kule na Gardošu. O istorijski i turistički značajnom ambijentu govoriće turistički vodič Snežana Lukić.

Klub poštovalaca vremena

U Crkvi Svetog Ivana Krstitelja (ulaz iz Svetosavske ulice), 30. septembra od 16.30 do 17.45, MAH – Klub poštovalaca vremena organizovaće prigodan kulturno-umetnički program i radionice.

Likovna radionica „Reka kao inspiracija“

U Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija“, 1. oktobra od 17.00, profesorka i slikarka Nataša Jovanović i kustos galerije Branka Milutinović prirediće likovnu radionicu na kojoj će zainteresovani slikati reku. Prijavite se na 063/1067-979.

Grafička radionica za decu

Otvoreni grafički atelje – grafičku radionicu za osnovce držaće profesor, slikar i grafičar Miodrag Elezović i kustos galerije Branka Milutinović u „Staroj kapetaniji“, 2. oktobra od 12.00. Prijavite se na 063/1067-979.

Na grafičkoj radionici biće reči o grafičkim tehnikama i velikim umetnicima koji su je koristili. Na licu mesta učesnici će u tehnici suve igle na cinkanoj ploči raditi motive kule Sibinjanin Janka.

Promocija knjige i izložba fotografija

U Galeriji KZM Zemun (Kosovska 9), 7. oktobra od 18.00, Radoje Čolović i Nenad Fogel predstaviće knjigu „Jevreji profesori medicinskih fakulteta u Srbiji“. Promociju knjige pratiće i izložba fotografija.

***

Svi događaji u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2020 su besplatni, a mere zaštite će biti striktno primenjivane.

Ostale događaje u Beogradu, u okviru Dana evropske baštine 2020, pronađite na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

loading...