Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani evropske baštine 2020: Vođeni obilazak Novog groblja
Vođeni obilazak Novog groblja (foto: JKP "Pogrebne usluge")
Vođeni obilazak Novog groblja (foto: JKP "Pogrebne usluge")

Dani evropske baštine 2020: Vođeni obilazak Novog groblja

Besplatni vođeni obilazak Novog groblja biće priređen u nedelju, 20. septembra 2020. od 11.00, povodom Dana evropske baštine.

Novo groblje, kao svojevrstan muzej pod otvorenim nebom, ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, otvara kapije posetiocima kroz zanimljiv obilazak „Satkane od duše i uma – priča o znamenitim Srpkinjama“.

Ova tematska šetnja posvećena je fascinantnim damama koje su uprkos patrijarhalnim društvenim okvirima nalazile način da graciozno, snažno i uz osmeh, pomeraju svet putem napretka i čine ga sveukupno boljim mestom za život.

Najavljena je poseta spomeniku legendarne „srpske Sare Bernar“ zbog koje se izlazilo na dvoboj i kojoj su naši slavni pesnici spevali mnoge stihove, potom prvoj srpskoj bibliotekarki i novinarki lista „Politika“ koja se elegantno suprotstavljala uverenjima svoga vremena kada je postala začetnica modernog plesa u našoj sredini, zatim oštroumnoj i mnogoosporavanoj prvoj Srpkinji koja je uspela da se izbori za titulu doktora nauka kod nas i koja je postala prva profesorka Beogradskog univerziteta, te slikarki i inspiraciji mnogih slikara čije su duhovite rečenice izazivale brojne osmehe sa karikatura njenog slavnog supruga…

Zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave u subotu do 20.00, na broj telefona 064/8554-269.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Obilasci će biti organizovani uz sprovođenje svih preventivih mera zaštite, u skladu sa trenutnom situacijom.

Vođeni obilazak Novog groblja – info

  • Naziv šetnje: Satkane od duše i uma – priča o znamenitim Srpkinjama
  • Datum: 20. septembar 2020. od 11.00
  • Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)
  • Trajanje obilazaka: 120 minuta
  • Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti
  • Info i rezervacije: 064/8554-269

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.