Naslovna » Izlasci » Akcije » Drugi viкend ulične umetnosti na Vračaru
Viкend ulične umetnosti na Vračaru (foto: promo / Božidarac)
Viкend ulične umetnosti na Vračaru (foto: promo / Božidarac)

Drugi viкend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od petka do nedelje, 2. do 4. oktobra 2020, održaće se različite street art aktivnosti.

Manifestacija u Božidaracu biće organizovana sa ciljem da približi uličnu umetnost široj javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i predavanja.

Direktor Božidarac, Vladimir Kljajić, povodom Vikenda ulične umetnosti izjavio je:

– Želimo da se poziconiramo kao ubrani kulturni centar koji seniore uključuje i u oblastima koje se nužno ne povezuju sa njima. Interesovanje postoji, što govori činjenica da su se tokom leta u pilot akciji oslikavanja zidova naši sugrađani sa više od 60 godina u izuzetnom broju odazvali. Shodno tome, tokom vikenda će se održati i druga po redu street art radionica za seniore, koju će voditi umetnik Petar Popović Piros. Seniori će imati priliku ne samo da saznaju više o uličnoj umetnosti već i da stvore svoja umetnička dela, a mogu se prijaviti na sajtu bozidarac.rs.

Predavanje na otvorenom o uličnoj umetnosti uz šetnju po Vračaru će voditi istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Walks Belgrade, Na predavanju će se otkriti bogatsvo ulične umetnosti na ulicama Vračara.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U okviru vikenda ulične umetnosti biće održana i prezentacija jednog od najvećih street art festivala u Evropi, Calle Libre iz Beča. Predstavnica festivala, Marina Bartolleti će sa publikom podeliti razvojni put ovog uspešnog festivala, iskustva i izazove sa kojima su se suočavali.

Predavanje će pratiti i izložba fotografija zidova koji su oslikani u okviru festivala.

Cilj Vikenda ulične umetnosti je dobijanja dugoročnog razumevanja i podrške lokalne zajednice: kroz oslikavanje fasada zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama, čuvanje postojećih murala, interesovanje da se odlazi na izložbe i festivale koji su vezani za uličnu umetnost, fotografisanje i dokumentovanje ulične umetnosti i deljenje stečenih znanja sa prijateljima, komšijama, kolegama, porodicom – što je najvažniji i najiskreniji način da se ova umetnost zaštiti i sačuva kao kulturno nasleđe.

Vikend ulične umetnosti organizuje Božidarac i Street Art Belgrade. (danubeogradu.rs)