Naslovna » Izlasci » Film » Dvorana KCB: Ponovo radi bioskop dobrog filma
Dvorana KCB: Otac
Dvorana KCB: Otac

Dvorana KCB: Ponovo radi bioskop dobrog filma

Posle skoro šest meseci, od četvrtka 1. oktobra 2020, Dvorana Kulturnog centra Beograda ponovo će širom otvoriti vrata za svoje posetioce.

Za vreme „pauze“ Dvorana KCB je ulepšana, pa će najstariji aktivni beogradski bioskop dočekati publiku u malo drugačijem izdanju.

Bioskop je dobio nov ulazni blok, a temeljno dubinski je očišćen i dezinfikovan svaki njegov kutak, kako bi se, uz pridržavanje propisanih mera predostrožnosti, svi u njemu osećali dobro i bezbedno.

Kulturni centar Beograda je omogućio online prodaju ulaznica.

U Filmskoj galeriji, u foajeu Dvorane KCB, aktuelna je izložba „Majstori, majstori„, posvećena kultnom ostvarenju Gorana Markovića, koju je priredila Maja Medić. Mnoštvo upečatljivih fotografija sa snimanja nostalgično će osvetliti proces nastanka nezaboravnog filma punog glumačkih bravura, koji slavi četrdesetogodišnji jubilej.

Posle ove izložbe, biće izloženi radovi nastali na edukativnim radionicama ovog centra za srednjoškolce. Biće to prilika da zainteresovani vide kako neki novi mladi ljudi sagledavaju ovaj sve čudniji svet oko nas i umetnički ga uobličavaju.

Kraj godine u Filmskoj galeriji obeležiće prava poslastica: izuzetan presek opusa čuvene kostimografkinje i profesorke FPU Ljiljane Petrović, poznate po radu na savremenim klasicima kao što su „Apsolutnih sto“, „Klopka“, „Turneja“, „Krugovi“, „Falsifikator“, „Otac“…

Dvorana KCB – novi filmski program

Do kraja godine tradicionalno se očekuju veliki festivali Slobodna zona i Festival autorskog filma.

Pre toga, u prvoj nedelji oktobra biće predstavljena tri veoma posebna filma. Porodična drama „Istina„, u režiji japanskog maestra Koreede Hirokazua, pruža retku priliku da na velikom platnu zajedno vidite dve velike francuske dive, Katrin Denev i Žilijet Binoš.

Tu je još jedna porodična drama, ali domaća i posve drugačija. Na čuvenom Berlinskom festivalu dvostruko nagrađeni „Otac“ Srdana Golubovića, inspirisan je istinitim događajima i prati čoveka koji čini sve što je u njegovoj moći kako bi povratio svoju decu.

I, konačno, „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđevića briše granicu između igranog i dokumentarnog, duhovito i bizarno pripovedajući o našim gastarbajterima i njihovim snovima. „Sumrak“ je na ovogodišnjem FEST-u nagrađen Politikinom nagradom „Milutin Čolić“, a osvojio je i nagradu publike za najbolji evropski film.

Repertoar u Dvorani KCB, kao i u ostalim bioskopima, pogledajte u rubrici „Bioskopski repertoari„. (danubeogradu.rs)