Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Na sopstveni pogon: Novi prostori kulture
Festival Na sopstveni pogon: Novi prostori kulture (detalj sa plakata)
Festival Na sopstveni pogon: Novi prostori kulture (detalj sa plakata)

Festival Na sopstveni pogon: Novi prostori kulture

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije organizuje po šesti put festival Na sopstveni pogon od 15. septembra do 7. novembra 2020.

Festival će biti realizovan kako online, tako i uživo kroz javne programe i radionice. Pod poznatim sloganom „Novi prostori kulture“ ovogodišnje izdanje festivala kroz svoje programe angažuje autore i umetnike iz devet gradova u Srbiji (Subotice, Beograda, Pančeva, Novog Sada, Zrenjanina, Šapca, Smedereva, Bele Crkve i Požege).

Festival će otvoriti prvi, u seriji od tri podkasta pod nazivom „Opšta mobilizacija“ koji realizuje organizacija Opservatorijum u saradnji sa organizacijama K.U.P.E.K. i Umetnobil. U istoj nedelji Šabac će dobiti novi mural kroz projekat „Street art jam“ koji će nastati nakon serije radionica, a biće realizovan u saradnji organizacije Elektrika i umetnicima Jovanom Špirom Obradovićem i Aleksandrom Bunčićem. Krajem septembra, pod otvorenim nebom pozorište PATOS i Hleb Teatar izvešće predstavu kao finale projekta „Ob(j)asni ko si“, koja je takođe nastala kroz radioničarski proces tokom avgusta i septembra.

Priprema, pozor, nadzor!“ naziv je još jednog projekta koji će se dešavati u tri grada: Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, od kraja septembra sve do polovine oktobra Centar za pozorišna istraživanja ApsArt u saradnji sa umetničkim grupama We do things for the first time, KrŠ kolektiv i Nektan art, kao i svima koji se prijave izvodiće performanse ispred novoinstaliranih sigurnosnih kamera, propitujući njihovu pravu namenu.

U Zrenjaninu, CEKOM u saradnji sa UG „Novi Sad“ radiće na kreiranju muzičkih spotova koji će biti dostupni publici na društvenim mrežama, a u okviru projekta „Ritam tela – telesna muzika u pozorištu„.

U Subotici krajem oktobra publiku očekuje vikend prezentacija kratkih gifova i filmova koji će takođe biti rezultat radionica sa đacima Politehničke škole kroz projekat „GIFni me! / GIF Me!“, u saradnji organizacija Satibara i G.I.F.E.S.T. Festival će zatvoriti saradnja organizacija Minipogon i kuda.org kroz projekat „Novi svet plastičnog otpada“ u kom će publika Pančeva, u novembru moći da pristustvuje radionici i razgovoru u vezi problema i rešenja akumulacije plastičnog otpada.

Sedam projekata u dva meseca sa više od 10 programa po Srbiji, obeležiće ovo izdanje festivala. Više informacija na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)