Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija RTS: Aleksandra Gavrik – Snaga ljubavi
Galerija RTS: Aleksandra Gavrik - Snaga ljubavi
Galerija RTS: Aleksandra Gavrik - Snaga ljubavi

Galerija RTS: Aleksandra Gavrik – Snaga ljubavi

U Galeriji RTS-a u Takovskoj do 13. septembra 2020. biće otvorena izložba Aleksandre Gavrik „Snaga ljubavi“.

Izložba je posvećena njenom ocu, Vlastimiru Gavriku (1928-2008), eminentnom, filmskom i televizijskom scenografu, velikanu, dobitniku Oskara, koji je zbog svog kulturnog doprinosa uz veliku čast sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Studenti Fakulteta digitalnih umetnosti, smera Grafički dizajn Univerziteta Metropolitan, među kojima su i stipendisti Metropolitana, mladi i talentovani umetnici – Nina Ignjatović, Nina Georgijevski, Žarko Radojičić, Andrea Šarac, Slađana Ljubić i Strahinja Trujkić – zajedno sa profesorkom FDU-a Nedom Šormaz, dizajnirali su i pripremili za štampu celokupnu zaostavštinu Vlastimira Gavrika, koja se sastoji od skica, crteža, akverala i fotografija.

Dekanka Fakulteta digitalnih umetnosti prof. dr Svetlana Smolčić Makuljević, povodom ove izložbe, naglasila je vezu između velikana primenjene umetnosti u Srbiji, u prošlosti i savremenih dizajnera, studenata Grafičkog dizajna Univerziteta Metropolitan.

Veoma važan umetnički opus Vlastimira Gavrika predstavlja jedan od važnih i dobrih primera primenjeno umetničke prakse, kojom mogu da se inspirišu savremene mlade generacije.

Saradnja Univerziteta Metropolitan i studenata Grafičkog dizajna na ovoj izložbi predstavlja primer dobre saradnje u kojoj se neguju prave vrednosti, i u kojoj studenti dizajna uče na praktičnim primerima umetničkog i dizajnerskog nasleđa Srbije, gde pronalaze inspiraciju u našoj umetničkoj prošlosti.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.