Naslovna » Izlasci » Festivali » Kalemegdan Summer Festival: ArtLink festival 2020.
ArtLink festival: Kamerata Balkanika
ArtLink festival: Kamerata Balkanika

Kalemegdan Summer Festival: ArtLink festival 2020.

ArtLink festival će biti održan od 10. do 12. septembra 2020, na nekoliko lokacija Beogradske tvrđave, u okviru Kalemegdan Summer Festivala.

Dva velika koncerta će biti održana 10. i 11. septembra na platou kod spomenika „Pobednik“ na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, dok je 12. septembar rezervisan za nastupe muzičara na Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.

– Koncertima na otvorenom ArtLink festival, u svom osmom skraćenom izdanju, predstavlja regionalni kamerni orkestar mladih umetnika Kamerata Balkanika. Oni će nastupiti obe večeri sa dirigentom Bendžaminom Hemhutsom iz Belgije. Na prvom koncertu će izvesti program posvećen italijanskoj muzici, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, izvodeći dela Vivaldija i Morikonea uz mlade soliste.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Prve večeri nastupa i francuski pijanista Žan Pol Gasparian koji će se predstaviti resitalom sa odabranim delima Šopena, Skrjabina, Bramsa i Rahmanjinova, dok će na drugom koncertu Kamerata Balkanika izvesti Betovenovu Pastoralnu simfoniju, u aranžmanu za gudački ansambl i time dati doprinos globalnoj inicijativi Betoven Pastoralni projekat, sa porukom „Umetnici za prirodu“ – istakla je Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor ArtLink festivala.

Betoven Pastoralni projekat zvanično je pokrenut u Bonu, na Svetskoj klimatskoj konferenciji UN (COP 23) 15. novembra 2017. godine. Svet će 2020. godine proslaviti 250. godišnjicu rođenja kompozitora Ludviga van Betovena (1770-1827). Betoven je rođen u Bonu, koji danas nije samo grad Betovena, već i grad Ujedinjenih nacija i sedište Sekretarijata za klimatske promene UN. Umetnici iz celog sveta pozvani su da kroz ovaj projekat razviju i ujedine sopstvene vizije harmoničnog suživota čovečanstva i prirode, izvedbama „njihovog pastorala“, da oblikuju snažnu izjavu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju – za bolji svet za milione ljudi.ArtLink festival 2020

Kamerata Balkanika, regionalni kamerni orkestar, sastavljen je od mladih umetnika iz regiona Zapadnog Balkana, odabranih na audiciji. Odabrani mladi umetnici programe su spremali sa mentorima iz nekoliko Evropskih zemalja i Bendžaminom Hemhutsom, dirigentom iz Belgije.

Publika će moći koncerte da prati i putem lajvstrima preko ArtLink YouTube kanala. Link za praćenje koncerata će biti dostupan na sajtu www.artlink.rs.

ArtLink festival organizuje ArtLink u partnerstvu sa Beogradskom tvrđavom i uz podršku Grada Beograda.

ArtLink festival 2020 – program

Četvrtak, 10. septembar 2020.
Beogradska tvrđava, plato kod „Pobednika“
19.30… Putovanje kroz Italiju
Program: Vivaldi, Morikone
Kamerata Balkanika, dirigent: Bendžamin Hemhuts, Belgija

20.30… Žan Pol Gasparian (Francuska) – klavir
Program: Šopen, Rahmanjinov, Skrjabin, Brams

Petak, 11. septembar 2020.
Beogradska tvrđava, plato kod „Pobednika“
19.30… Umetnici za prirodu – doprinos Betoven Pastoralnom projektu
Kamerata Balkanika, dirigent: Bendžamin Hemhuts, Belgija

Subota, 12. septembar 2020.
Beogradska tvrđava, Muzički paviljon
12.00… ArtLink mladi virtuozi

19.00… Nastupi mladih umetnika na različitim lokacijama na Beogradskoj tvrđavi
Zapadno-Balkanski sekstet

Subota, 12. septembar 2020.
Novi Sad, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
19.00… Kamerata Balkanika, dirigent: Bendžamin Hemhuts, Belgija

Organizatori će primenjivati sve preporučene mere zaštite i bezbednosti usled aktuelne epidemiološke situacije.

(danubeogradu.rs)