Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncerti na Zidiću: Peter Zirbs
Peter Zirbs (foto: peter Draxl)
Peter Zirbs (foto: peter Draxl)

Koncerti na Zidiću: Peter Zirbs

U petak, 2. oktobra 2020. od 20.00, u poslednjem Koncertu na Zidiću na Platou Milana Mladenovića (ispred DOB-a) nastupiće Peter Zirbs iz Austrije.

Prošle godine otvorio je koncertnu sezonu na Platou Milana Mladenovića predstavljanjem svog prvog solo albuma „What if we don’t exist?“, a sada je zatvara DJ setom koji će biti ekskluzivna promocija njegovog novog EP-ja „On A Beautiful Day“, objavljenog 28. avgusta.

Peter Zirbs jedan je od ključnih autora na čuvenoj rejv i tehno sceni Beča, još od 90-ih prošlog veka. Tokom godina objavljivao je pod nekoliko pseudonima i za različite ektikete, a u domenu elektronske muzike sa svojim kolektivom konsorten ostvario je veliki uspeh ne samo u Austriji, već i širom Zapadne Evrope.

Producirao je albume za brojne kolege i komponovao je muziku za nekoliko umetničkih filmova. Jedan je od pionira u eksperimentisanju sa analognim sintizajzerima i u svom stvaralaštvu uspešno je brisao žanrovske granice i postao prepoznatljiv po svojoj energičnoj i „sirovoj“ produkciji.

Posle dve decenije aktivnog prisustva na sceni, 2018. konačno je objavio solo album, koji je dobio izuzetne kritike međunarodne muzičke zajednice. Kritičari (Forestpunk / SAD) su ga uporedili sa legendarnim Bouvijevim albumom „Low“, zbog majstorskog kombinovanja futurističkog sint-popa, graciozne ambijentalnosti i muzičkog minimalizma.

Novi EP „On A Beautiful Day“ donosi izvesnu notu proročkog u odnosu na vreme u kojem živimo, aktuelna dešavanja u svetu i fazu koju kao čovečanstvo prolazimo: od urušavanja mnogih ustaljenih formi življenja i ponašanja, do nekih novih početaka – sve to sa jakim ličnim doživljajem ovog procesa.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Naslovna pesma „On a Beautiful Day“, vuče na plesni podijum u najboljem tehno maniru, ali nosi i duboko emotivnu, intimnu poruku.

Kakva je to posebna veza između Zirbsa i Beograda, koji je između prvog albuma i novog EP-ja objavio singl pod nazivom „Belgrade“, ostaje da otkrijemo u velikom finalu ovogodišnje koncertne sezone na Zidiću! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.