Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Ljubica Sikimić – 32 igre za svako dete
Kreativni centar: Ljubica Sikimić - 32 igre za svako dete
Kreativni centar: Ljubica Sikimić - 32 igre za svako dete

Kreativni centar: Ljubica Sikimić – 32 igre za svako dete

Novo izdanje Kreativnog centra 32 igre za svako dete sadrži ilustrovane karte sa zanimljivim tradicionalnim i savremenim igrama namenjenim deci.

Izdanje za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta može biti veoma korisno i vaspitačima, učiteljima i animatorima u radu sa decom.

Autor zbirke je Ljubica Sikimić, pedagog, pisac za decu i neumorni sakupljač dečjih igara. Veoma dugo je od dece i odraslih širom Srbije zapisivala i tako od zaborava sačuvala mnogo starih i novih dečjih igara.

Ova zbirka predstavlja mali doprinos velikoj građi do sada sakupljenih tradicionalnih dečjih igara našeg naroda. Ona čini dokument o bogatom i raznovrsnom narodnom stvaranju ranijih generacija i prilog su riznici naše narodne kulture.

Igre su deca stvarala od davnina. Stvaraju ih i danas, za sebe i po svojoj meri, zbog čega im se najčešće nema šta dodati ni oduzeti. Igre su njihova prirodna potreba i jedna od njihovih primarnih aktivnosti. Stare dečje igre, prenošene generacijama dece, sačuvane su do današnjih dana kao jedno od značajnih sredstava vaspitanja.

Kreativni centar: Ljubica Sikimić - 32 igre za svako dete

Autorka smatra da igre omogućavaju najbolje druženje, da blagotvorno deluju na razvoj osećanja i zbližavanje s drugima i donose dobro raspoloženje. One u prvi plan stavljaju detetov domet uspešnosti, uče ga da komunicira sa saigračima i da ponekad pred njima kontroliše emocije kako ne bi otkrilo tajnu ulogu koju ima u igri. Igre omogućavaju detetu da kroz brojne pokušaje razvija svoju težnju da bude bolje i uspešnije i da se ne miri sa neuspehom u izvršavanju zadataka.

Igre koje sadrži zbirka 32 igre za svako dete detetu omogućavaju da se…Promo

  • druži – zajednička igra donosi radost i nezaboravne zajedničke trenutke;
  • da bira – prihvatanje uloge u igri dovodi do učvršćivanja dobrih odnosa u kolektivu i sticanja sigurnosti u sebe;
  • da razvija brzinu – dinamične igre utiču na razvoj motorike i na brzo intelektualno reagovanje;
  • da bude dobro raspoloženo – igre koje u sebi nose iskre zdravog dečjeg humora stvaraju prijatnu atmosferu.

Ljubica Sikimić je pedagog i pisac za decu i mlade. Posle završene učiteljske škole i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, radila je u različitim vaspitnim ustanovama. Napisala je priručnik o vaspitanju dece namenjen roditeljima i objavila više članaka u stručnim časopisima čija je tema bio vaspitni rad u vrtićima.

Autor je više knjiga za decu – Zoološka pričanka, Zlatni kavez, Protrči ispod duge, Ježić Ješko, Šta dece pričaju i Kako dete raste i uči u porodici. Kao sakupljač dečjih igara, objavila je knjige Dečje igre nekad i sad i Dečje igre juče, danas, sutra.

Ljubica Sikimić pamti kako je u ranom detinjstvu igra za nju imala privlačnu, gotovo čarobnu moć. To je obogatilo celo njeno detinjstvo. Zato i dalje beleži igre, one stare koje deca igraju i one nove koje danas stvaraju po svojoj meri.

Miroljub Milutinović Brada počeo je profesionalno da se bavi crtanjem pre više od tri decenije u jednom studiju za animaciju. Ilustracije su mu objavljene u brojnim knjigama i časopisima. Dobio je nagradu Neven za ilustrovanje knjige Odbrana i vojevanje, Marka Popovića (Kreativni centar). Od 2002. se bavi crtanjem stripova za francuske izdavače, što mu je bio davnašnji san. U slobodno vreme svira gitaru, amaterski. I mnogo uživa.