Naslovna » Izlasci » Izložbe » Narodni muzej: Izložba „Damnjan na iskustvima Damnjana“
Radomir Damnjanović Damnjan: Šaka (iz ciklusa "U čast sovjetske avangarde", 1973.
Radomir Damnjanović Damnjan: Šaka (iz ciklusa "U čast sovjetske avangarde", 1973.

Narodni muzej: Izložba „Damnjan na iskustvima Damnjana“

Radovi iz Poklon-zbirke Dragoslava Damnjanovića biće predstavljeni u Narodnom muzeju od 23. septembra (19.00) do 13. decembra 2020.

U Velikoj galeriji i delu prvog sprata Narodnog muzeja publika će da pogleda izložbu „Damnjan na iskustvima Damnjana“.

Autorka izložbe, muzejski savetnik Gordana Stanišić odabranom postavkom predstavlja najznačajniji deo umetničkih radova Radomira Damnjanovića Damnjana iz reprezentativne Poklon-zbirke koju je u periodu od 2005. do 2013. godine Narodnom muzeju poklonio umetnikov brat, Dragoslav Damnjanović.

U okviru Poklon-zbirke koju čine dela domaćih i stranih umetnika iz druge polovine 20. veka, Narodni muzej čuva više od 160 radova Radomira Damnjanovića Damnjana. Poklon-zbirka je prvi put javno bila predstavljena 2011. godine u tadašnjem Muzeju 25. maj, dok će ovoga puta biti predstavljen izbor radova Radomira Damnjanovića Damnjana izvedenih u različitim formatima klasičnih i proširenih medija: slike, crteži, grafike, kolaži, objekti, instalacije i fotografije.

Damnjan – intrigantan, dosledan, provokativan…

Radomir Damnjanović Damnjan: Iz serije Autoportreta, 1979.
Radomir Damnjanović Damnjan: Iz serije Autoportreta, 1979.

Damnjanović je jedan od najmarkantnijih i najintrigantnijih umetnika nomada, izraženi individualista koji je od početka šeste decenije prošlog veka, svojim vaninstitucionalnim angažovanjima i eksperimentalnim istraživanjima, bezuslovno se suprotstavljajući komercijalnim vrednostima kao resursima modernističkih stremljenja, inicirao različite alternativne poetike i učestvovao u formiranju aktuelne jugoslovenske savremene scene.

Iako je tokom sedamdesetih godina bio jedan od najdoslednijih i najprovokativnijih neoavangardnih umetnika i aktivista koncepta druge linije i govora u prvom licu u formi proširenih medija (performans, video, fotografija), Damnjan se nikada nije odrekao slike i njenih strukturalnih vrednosti. Slika je ostala osnovno sredstvo njegove postkonceptualne kritičke prakse i strategijskog delovanja, predmet interlingvističkih istraživanja, u funkciji čistog slikarstva i imperativnog slikarskog čina.

Radomir Damnjanović Damnjan od 1974. godine živi i radi u Milanu, učesnik je značajnih međunarodnih manifestacija, priznat internacionalni umetnik čija se dela nalaze u mnogim muzejima i galerijama, kao i brojnim privatnim kolekcijama širom sveta.

Na izložbi „Damnjan na iskustvima Damnjana“ biće prikazani Damnjanovi radovi koji su najstajali od kraja pedesetih godina 20. veka do druge decenije ovog veka.

U skladu sa propisanim merama preostrožnosti, svečano otvaranje izložbe će biti ispred Narodnog muzeja na Trgu republike, a posetioci će potom, uz obavezno nošenje maski, moći da posete izložbu u Velikoj galeriji na drugom spratu muzeja i u na prvom spratu sa leve strane, u delu stalne postavke namenjenom izlaganju radova na papiru. (danubeogradu.rs)