Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Palme u Beogradu
Palme u Beogradu (foto: JKP "Zelenilo - Beograd")
Palme u Beogradu (foto: JKP "Zelenilo - Beograd")

Palme u Beogradu

JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd je danas na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća – palme.

Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi.

Zasađeno je šest stabala vrste Trachycarpus fortunei. Sadnice su veoma visokog kvaliteta, a uvežene su iz Španije.

Stručnjaci JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd su odabrali primerke koji su visine oko 3,5 metra, jednakog rasta. Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini. Palme su zasađene u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Kalemegdan i prilaz paviljonu.

Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura.

Zbog toga se otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje.

Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu. U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl.

Palme u Beogradu (foto: JKP "Zelenilo - Beograd")
Foto: JKP „Zelenilo – Beograd“

Vrsta palme koja je zasađena danas na Kalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa.

Prilikom današnje sadnje „Zelenilo-Beograd“ je primenilo sve potrebne tehnološke mere. Pažljivo je napravljeno strukturno zemljište za sadnju, koje će omogućiti sadnicama dobre uslove za razvoj.

Supstrat se sastoji od mešavine humusa i dve frakcije šljunka, kako bi se obezbedila drenaža. Ispod sadnica je postavljen takođe drenažni sloj i izvršeno je njihovo ankerovanje.

Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

U toku narednih dana JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona „Cvijete Zuzorić“ dobiti svoj finalni, nesvakidašnji izgled. (danubeogradu.rs)