Naslovna » Izlasci » Festivali » Pete Duhovne svečanosti „Put duhovnosti“
Pete Duhovne svečanosti "Put duhovnosti"
Pete Duhovne svečanosti "Put duhovnosti"

Pete Duhovne svečanosti „Put duhovnosti“

U četvrtak, 17. septembra, biće otvorene Pete Duhovne svečanosti „Put duhovnosti“ u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

Ovogodišnje svečanosti su posvećene obeležavanju sto godina pravosavlja, obrazovanja i kulture u Rakovici.

Svečani program otvaranja tradicionalne manifestacije,počeće u 18.30 u porti hrama Sv. Vladike Nikolaja Žičkog u Resniku. U okviru programa nastupiće: Nikolina Kovačević uz pratnju NIKA kvinteta; dramski umetnici Lepomir Ivković i Boško Puletić, koji će odigrati odlomke iz predstave „Vreme časti i ponosa“, a nastupiće i ansambl KUD-a Dimitrije Koturović.

U petak 18. septembra od 19.00, u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, održaće se tribina pod nazivom „Vek pravoslavlja i kulture u Rakovici“.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Na tribini će govoriti Otac Mile Subotić i istoričar Boris Naumović, a moderator razgovora će biti Đakon Aleksandar Azdejković. Tribinu prati i izložba, sačinjena od fotografija i bogatog arhivskog materijala koji na zanimljiv i način predstavljaju istoriju naselja Rakovice.

Subota (20.00) je rezervisana za pozorišnu predstavu „Pripovetke jednog kaplara“, rađenu po motivima dela Branislava Nušića. U predstavi nastupaju Nina i Zoran Ćosić. Zbirka pripovedaka Branislava Nušića opisuje period srpsko-bugarskog rata, s kraja 1885. do početka 1886. godine, a čini je dvadesetak priča o tragici malih, običnih ljudi.

Glumac Narodnog pozorišta Zoran Ćosić i oboistkinja Simfonijskog orkestra RTS-a, Nina Ćosić dočaraće govorom i muzikom svet ovih Nušićevih manje poznatih priča.

Duhovne svečanosti će se završiti „Saborom duhovne poezije“, koji organizuje Književno društvo Rakovice, u ponedeljak 21. septembra.

Ulaz na sve događaje je slobodan. Ova tradicionalna manifestacija će biti organizovana uz poštovanje svih zdravstvenih i bezbednosnih mera koje propisuju nadležne službe. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.