Naslovna » Izlasci » Festivali » Peti Festival kulture – FesK „Pazi šta čitaš“
Festival kulture - FesK "Pazi šta čitaš"
Festival kulture - FesK "Pazi šta čitaš"

Peti Festival kulture – FesK „Pazi šta čitaš“

Peti festival FesK „Pazi šta čitaš“ biće održan od 1. do 4. oktobra 2020. na otvorenom platou na Terazijama 34 u Beogradu.

U organizaciji izdavačke kuće HERAedu iz Beograda okupiće se više od pedeset izdavača humanistike, i poklonika kulture i umetnosti.

U javnosti prepoznatljiv kao FesK, ovog puta i u duhu svetskih tendencija i interaktivnog izložbenog prostora, Fesk će imati posebne programe koji će obrađivati teme koje spajaju kulturu i životnu sredinu, socijalne promene ali i teme iz oblasti muzike i filma kroz tematske dane: „U sinergiji zelenih vrednosti“ i „Zvučanje i značenje u dodiru sa muzikom i filmom“.

Poseban deo FesK-a će obrađivati teme tradicije i budućnosti kroz program „Tradicija pro futuro“.

FesK: 30 programa, 1000 naslova, dve izložbe, tri filma…ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Tokom manifestacije će biti predstavljeno 30 programa, više od 1000 naslova, dve izložbe, tri filma, a učestovaće oko 50 institucija među kojima su izdavačke kuće, muzeji, biblioteke i fakulteti u ravnopravnoj konkurenciji za nagrade (Knjiga koja ima trajnu vrednost, Doprinosi inovativno-obrazovnom procesu i Vredno reprint izdanje).

Koncept Fesk-a je uvek isti: da se istakne značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi Srbije i da se ukaže na globalne trendove multidisciplinarnog pristupa ovim oblastima.

Kao poseban deo programa izdvaja se fotodokumentarna izložba o Luki Ćeloviću „Ostvarenje srpskog sna“, Hercegovcu koji je početkom 20. veka sav svoj kapital uložio u izgradnju i razvoj privrednog života i postavio temelje urbanog Beograda, a koja se realizuje u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom.

Radno vreme je od 10.00 do 21.00 od 1. do 3. oktobra, a od 10.00 do 15.00 4. oktobra. Ulaz za posetioce je slobodan.

Deo stručne akademske publike privući će Okrugli sto „Integrisani koncept saradnje biblioteka, muzeja i arhiva“ kao i FesK forum „Umetnost u dinamici interaktivnog pristupa u učenju“ koja se realizuje sa Univerzitetom iz Prištine.

Festival počinje svečanom dodelom nagrada i muzičkim programom „Betoven na obradi sremskog zvuka“ – Kvarteta Maestre, u slavu 250 godišnjice rođenja Betovena. Odmah sledi zanimljiv diskurs o uticaju medija, kulture i umetnosti u doba populizma (MIlena Dragićević Šešić, Mirjana Nikolić uz performans Branka Miliskovića).

Program festivala FesK 2020. (85 downloads)

– Veliki je izazov, u vreme pošasti koja nam se dešava, da realizujemo jubilarni Peti FesK „Pazi šta čitaš“ i da domaćoj javnosti predstavimo najbolja izdanja srpske izdavačke produkcije u oblasti humanistike, kulture i umetnosti. U ovo vreme ekonomske, moralne i kreativne krize želimo da se distanciramo od fenomena lake, zabavne literature koja već uveliko dominira našom medijskom scenom i nehotično kreira novi ukus naše čitalačke publike. A toliko serioznih i zanimljivih naslova oko nas – izjavila je Zorica Stablović Bulajić, osnivač i direktor Festivala.

– Mislim da je početak oktobra pravi trenutak za predstavljanje važne izdavačke produkcije zbog socijalne adaptacije na neku novu realnost oko nas koja nam se dešava, u kojoj ne smemo da zaobilazimo knjigu. Naša je dužnost da motivišemo Beograđane da dodju na FesK jer su kvalitetni naslovi i teme iz oblasti kulture uvek dostupni pod veoma povoljnim uslovima – dodaje Stablović Bulajić.

Festival će biti organizovan po svim preporučenim merama Vlade Srbije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.