Naslovna » Turizam » Svetski dan turizma 2020 na Beogradskoj tvrđavi (za DŽ)
Svetski dan turizma na Beogradskoj tvrđavi: Barutana (foto: Dragan Jevremović / jpbt.rs)
Svetski dan turizma na Beogradskoj tvrđavi: Barutana (foto: Dragan Jevremović / jpbt.rs)

Svetski dan turizma 2020 na Beogradskoj tvrđavi (za DŽ)

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, na Beogradskoj tvrđavi u nedelju, 27. septembra 2020, biće obeležen Svetski dan turizma.

Zainteresovani Beograđani i gosti prestonice imaju priliku da besplatno posete četiri objekta, upoznaju se sa starim mapama Beograda, Evrope i sveta i oprobaju se u didaktičkim igrama na Kalemegdanu.

Objekti na Beogradskoj tvrđavi

Rimski bunar, Kula Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin biće otvoreni za besplatne posete od 11.00 do 19.00.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kom se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker je građen 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekti, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu „Umetnost u bunkeru“, koja govori o zabranama i drugim oblicima cenzure koja je postojala u umetnosti 60-tih i 70-godina 20. veka.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U Velikom barutnom magacinu nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika pronađenih najvećim delom u Beogradu i okolini, iz perioda od I do IV veka. Spomenici su deo kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

„Stare mape – putokaz ka prošlosti Beograda“

Svetski dan turizma na Beogradskoj tvrđavi: Stambol kapija (foto: jpbt.rs)
Stambol kapija (foto: jpbt.rs)

U Stambol kapiji, posetioci mogu da „otputuju u srednji vek“ kroz prizmu starih mapa – remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta biće izložene u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji biće izložene i makete jedrenjaka iz tog perioda. Mape i jedrenjaci mogu se pogledati od 11.00 do 19.00.

„Dani iluzija“ i didaktičke igre na Kalemegdanu

U saradnji Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ i Muzeja iluzija, kod fontane „Ribar“ na Kalemegdanu od 16.00 do 20.00 biće organizovan turnir u didaktičkim igrama.

Takmičari će biti u prilici da se oprobaju u jednom od najizazovnijih koncepata logičkih igrica gde će moći da se zabave ali i da testiraju svoje strpljenje, koncentraciju i takmičarski duh. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.