Naslovna » Izlasci » Festivali » UK „Stari grad“: Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“
UK "Stari grad": Festival angažovanog etnografskog filma "Vizantrop"
UK "Stari grad": Festival angažovanog etnografskog filma "Vizantrop"

UK „Stari grad“: Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“

Festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ biće organizovan od 16. do 19. septembra 2020, u Ustanovi kulture „Stari grad“.

Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije, ne starija od četiri godine.

Broj gostiju na projekcijama, zbog poštovanja preporuka epidemioloških mera, ograničen je na 30 ljudi. Organizator festivala držaće se svih preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Selekciona komisija festivala „Vizantrop“ pogledala je 105 filmova iz više od 40 zemalja. Odlučeno je da na festivalu prikaže 36 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo„, „Nematerijalno kulturno nasleđe„, „Studentski film“ i „Ekologija i socijalni aktivizam„.

Program i druge informacije vezane za četvorodnevni festival možete pogledati na sajtu „Vizantropa“.

– Ove godine smo dobili 20 filmova više nego prošle I to uglavnom dugometražne etnografske filmove, pa je selekciona komisija našeg festivala je imala težak zadatak. Međutim, ove godine u selekciji imamo samo dva domaća filma, što je poražavajući podatak. Ministarstvo za kulturu i njene institucije već godinama unazad ne izdvajaju nikakva sredstva za etnografski film, kao ni za terenska istraživanja. Kolektiv „Vizantrop“ će nastaviti da u budućnosti vrši obuku i podstiče mlade ljudi da se bave angažovanim etnografskim filmom – poručuju organizatori.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.