Naslovna » Izlasci » Festivali » XV Festival rane muzike u crkvi Svetog Petra
Festival rane muzike u crkvi Svetog Petra (fotografiju obezbedio Studio za ranu muziku)
Festival rane muzike u crkvi Svetog Petra (fotografiju obezbedio Studio za ranu muziku)

XV Festival rane muzike u crkvi Svetog Petra

Od 17. do 29. septembra 2020. u Beogradu, u crkvi Svetog Petra (Makedonska 23), biće održan jubilarni XV Festival rane muzike.

Na festivalu će se tokom 13 dana pojaviti priznati ansambli i solisti iz zemlje ali i inostranstva. Svi umetnici sviraće na istorijskim instrumentima iz doba baroka, a fokus će biti na domaćim umetnicima, mada će biti i nekoliko umetnika iz inostranstva.

U malo kasnijem terminu (Festival se obično održava u junu) te manjem broju koncerata nego što je to bilo proteklih godina – odn. ukupno sedam – predstaviće se ansambli New Trinity Baroque (SAD), Musica Antiqua Neoplantensis (Novi Sad), Barokni orkestar festivala, profesori Beogradske barokne akademije, kao i mladi učesnici iste, te solisti iz inostranstva: nemački bariton Kristijan Hilc (Christian Hilz), italijanski barokni violinista Simone Piri (Simone Pirri), barokna violinistkinja iz SAD-a Kristi Park (Christi Park), italijanski kornetista David Bruti (David Brutti), brazilska blok-flautiskinja Meila Tomé.

Tu će biti i naši umetnici kao što su barokna violistkinja i sopran Ana Torbica, sopranistkinja iz Novog Sada Radoslava Vorgić, mecosopran Dragana Popović, kontratenor Predrag Đoković, tenor Ljuba Popović, pijanistkinja Bojana Dimković, kao i gambista Srđan Stanić, lautista Darko Karajić i naš čembalista i dirigent Predrag Gosta, koji je i umetnički direktor manifestacije.

15. Beogradska barokna akademija i NS-koncerti

U istom periodu, tačnije od 14. do 29. septembra, održaće se i jubilarna 15. Beogradska barokna akademija.

Mladi umetnici imaće priliku da intezivno rade sa pomenutim stručnjacima na području istorijske interpretacije tokom dve nedelje.

Takođe, nekoliko koncerata biće ponovljeno i u Novom Sadu u saradnji Vojvođanskim udruženjem za ranu muziku koji organizuje festival Dani barokne muzike u Novom Sadu.

Ovogodišnji fokus i festivala i akademije biće muzika italijanskog baroka, kao i obeležavanje važne muzičke godišnjice – 350 godina od rođenja italijanskog kompozitora Antonija Kaldare (Antonio Caldara).

Koncerti u Beogradu

Festival rane muzike: New Trinity Baroque
Festival rane muzike: New Trinity Baroque

Centralni koncert festivala, u subotu 19. septembra, upravo će zbog toga biti posvećen muzici ovog kompozitora i premijeri oratorijuma „Madalena pod Hristovim stopama“ (Maddalena ai piedi di Cristo). Ovaj oratorijum, komponovan u Veneciji 1698. godine, biće ovom prilikom premijerno izveden ne samo u našoj zemlji već i na Balkanu. Nastupaju Barokni orkestar i vokalni solisti Nove beogradske opere.

Dva dana ranije, 17. septembra, XV Festival rane muzike će biti otvoren koncertom „Italijanska barokna ekstravaganca“ ansambla New Trinity Baroque.

Koncerti će se održavati svakog neparnog dana do 29. septembra.

Umetnički direktor Festivala rane muzike Predrag Gosta je izjavio:
– Mada se ove godine predstavljamo sa manjim brojem koncerata, svi oni su pažljivo izabrani i predstavljaju pravu lepezu baroknog zvuka i arhaičnih instrumenata. S druge strane, s obzirom da je festival te daleke 1991. godine i počeo sa manjim brojem koncerata pre svega domaćih umetnika, mi se na neki način vraćamo originalnom konceptu festivala.

Svi koncerti biće održani uz poštovanje svih mera: dozvoljena udaljenost među ljudima, nošenje maski i proveravanja temperature svih koji ulaze u prostor gde se koncerti održavaju.

Ulaznice po ceni od 500 dinara (osim za oratorijum 19. septembra koje koštaju 1000 dinara) mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine ili sat vremena pred početak koncerata u crkvi Sv. Petra. Potrebno je naglasiti da je broj mesta izuzetno ograničen.

XV Festival rane muzike organizuje Studio za ranu muziku u Beogradu.

XV Festival rane muzike – program

Crkva Sv. Petra (Makedonska 23)

Četvrtak, 17. septembar 2020. (20.00)
New Trinity Baroque:
Italijanska barokna ekstravaganca

Subota, 19. septembar 2020. (20.00)
Barokni orkestar i vokalni solisti Nove beogradske opere:
Madalena pod Hristovim stopama

Ponedeljak, 21. septembar 2020. (20.00)
Muzika Antikva Neoplantensis:
Nemački barok

Sreda, 23. septembar 2020. (20.00)
Pijanistkinja Bojana Dimković svira na fortepianu iz 1784:
Žene kompozitori za fortepiano u 18. veku

Petak, 25. septembar 2020. (20.00)
Bariton Kristijan Hilc i profesori Beogradske barokne akademije:
Putovanje u Italiju

Nedelja, 27. septembar 2020. (20.00)
Barokna violistkinja Ana Torbica uz kornetistu Davida Brutija, violinistkinju Kristi Park, gambistu Srđana Stanića i druge iz ansambla New Trinity Baroque:
Muzika za dva i više instrumenata XVII veka

Utorak, 29. septembar 2020. (20.00)
Završni koncert učesnika Beogradske barokne akademije:
Muzika Klaudija Monteverdija i njegovih savremenika

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.