Naslovna » Izlasci » Festivali » 26. Festival autorskog filma i ove godine otvara vrata publici
Festival autorskog filma (foto: Tanja Drobnjak)
Festival autorskog filma (foto: Tanja Drobnjak)

26. Festival autorskog filma i ove godine otvara vrata publici

Dvadeset šesto izdanje Festivala autorskog filma (FAF) biće održano u Beogradu od 27. novembra do 16. decembra 2020. na nekoliko lokacija.

Usled epidemiološke situacije, organizatori festivala najavljuju da će ove godine pored redovnog programa u salama širom Beograda, biti organizovan i online program na platformi mojoff.net koji će ponuditi publici širom Srbije mogućnost da isprate određene filmove i programe 26. FAF-a.

– Nastojimo da određene programe učinimo dostupnim i posetiocima van Beograda, da festival poprimi drugu dimenziju pružajući mogućnost da deo programa bude i online, ali sa željom da se što pre u potpunosti vratimo u sale odakle je festival i krenuo – rekli su iz direkcije festivala.

Festival autorskog filma i ove godine ponudiće posetiocima mogućnost da isprate najnovija filmska ostvarenja, filmove koji su nagrađivani na festivalima, kao i filmove autora koji su već dugo prisutni na filmskoj sceni.

26. Festival autorskog filma: debitanti, junaci, pobunjenici…

U okviru takmičarske selekcije, FAF već tradicionalno domaću publiku upoznaje sa debitantima i mladim autorima, čije vreme tek dolazi. U okviru takmičarskog programa biće prikazano do 12 filmskih ostvarenja koja će se boriti za Grand prix festivala, nagradu koja nosi ime velikog umetnika Aleksandra Saše Petrovića.

Šestu godinu za redom Festival će predstaviti i selekciju „Hrabri Balkan“, koja nastoji da iznenadi i skrene pažnju na talente mladih autora sa prostora bivše Jugoslavije i šireg regiona koji se oprobavaju u različitim formama filma. Neizostavan deo je i selekcija „Bande à part“ koja obećava da i ove godine nastavi svoju „pobunu“, prikazujući filmove koji su radikalni, nesvakidašnji i koji u sebi nose određenu dozu bunta.

Poklonici sedme umetnosti biće u prilici da uživaju u nekoliko pratećih programa i retrospektiva koji su u poslednjih godina postali neizostavni deo festivala i koji će biti naknadno najavljeni.

Domaćin festivala je Kombank dvorana, dok će se festival održati i na sledećim lokacijama: Dom omladine Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskop „Fontana“, Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Domu kulture „Studentski grad“ i Art bioskopu Kolarac.

Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru i na Instagramu, na nalogu @AuteurFilmFest. (danubeogradu.rs)

Festival autorskog filma – program i izmene u programu

Ovde preuzmite program 26. FAF-a (68 downloads)

Program Festivala za prvu nedelju je objavljen, dok će se sledeće nedelje objaviti nove satnice za projekcije nakon 4. decembra, a druge nedelje Festivala satnice za poslednju. „Program će se objavljivati sukcesivno, kako bi Festival bio spreman na moguće promene i bezbednosne mere“, saopšteno je iz direkcije Festivala.
Usled epidemiološke situacije i novih mera koje stupaju na snagu 4. decembra, da sve ustanove kulture imaju radno vreme do 17.00, projekcija filma „Dau. Degeneracija“ (r.Ilja Hržanovski, Ilja Permjakov) počeće u 10 časova, u petak 4. decembra, u Sali 6 Kombank Dvorane. Takođe, u Dvorani KCB projekcija filma „So od suza“ (r. Filip Garel) zakazana za petak, 4. decembra u 16.00, odlaže se za subotu, 5. decembra od 12.30.

Druga nedelja…

26. FAF - druga nedelja - satnice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.