Naslovna » Izlasci » Festivali » 5. Festival italijansko-srpskog filma u Kinoteci
5. Festival italijansko-srpskog filma u Kinoteci: U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša
5. Festival italijansko-srpskog filma u Kinoteci: U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša

5. Festival italijansko-srpskog filma u Kinoteci

Peti Festival italijansko-srpskog filma održaće se od 17. do 25. oktobra 2020, u oba prostora Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Festival organizuju kulturna asocijacija Excellence International, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i još nekoliko institucija.

S jedne strane, manifestacija će biti posvećena savremenom italijanskom filmu i predstaviće šest filmova novije produkcije, a s druge – istoriji italijanske kinematografije koja ove godine obeležava 100 godina od rođenja čuvenog Alberta Sordija.

U znak sećanja na rimskog glumca biće prikazana velika retrospektiva filmova u kojima je igrao glavnu ulogu i priređena izvanredna izložba fotografija posvećena pojedinim trenucima iz njegove izuzetno dugačke karijere.

Festival će svečano biti otvoren u subotu 17. oktobra u 19.00 u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) izložbom posvećenom Albertu Sordiju i projekcijom filma „Izvinite? Alberto Sordi„. Reč je o biografskom televizijskom filmu koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave. Ulogu Sordija izvanredno je odigrao glumac Edoardo Peše, koji će biti prisutan na otvaranju festivala, kao i režiser filma, Luka Manfredi, i producent Serđo Đusani.

U narednim danima biće prikazana sledeća ostvarenja:

 • Pinokio“ reditelja Matea Garonea (glavna uloga Roberto Beninji), koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David 2020 bio nominovan u 15 kategorija i pobedio u čak pet: najbolja scenografija, najbolja šminka, najbolji kostim, najbolja frizura i najbolji specijalni vizuelni efekti;
 • Pet je savršen broj“ reditelja Igora Tuverija, alijas Igorta, sa Tonijem Servilom i Valerijom Golino u glavnim ulogama;
 • To je za tvoje dobro“ Rolanda Ravela u kome, između ostalih, igraju Marko Đalini i Izabela Ferari;
 • U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša“ Marka Bočija;
 • Moj brat juri dinosauruse“ Stefana Čipanija sa Alesandrom Gasmanom u glavnoj ulozi, i
 • film „Čekajući varvare“ kolumbijskog režisera Čira Gvere za koga je produkciju radio Italijan Andrea Jervolino.

Kada je reč o novijoj srpskoj filmskoj produkciji, na platformi TATATU, italijanski producenti i stručnjaci za filmsku industriju moći će da pogledaju projekcije sledećih filmova:

 • Asimetrija„, debitantsko ostvarenje Maše Nešković u koprodukciji italijanskog udruženja NightSwim i srpskog This and That Productions;
 • Ajvar„, debitantski film Ane Marije Rosi, u produkciji Biberche Productions;
 • Hotel Beograd“ Konstantina Statskija sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi;
 • Otac“ Srdana Golubovića, u produkciji Baš Čelik, i
 • Šavovi“ Miroslava Terzića u produkciji West End Productions.

Kao i proteklih godina u okviru festivala, u ponedeljak 19. oktobra, biće organizovan susret između srpskih i italijanskih filmskih profesionalaca sa ciljem da se podrži međunarodna koprodukcija. Sastanku će putem video uključenja iz Italije prisustvovati italijanski profesionalci iz oblasti filma i srpski profesionalci prisutni u sali.

Govoriće se o pokretanju malih i srednjih preduzeća u oblasti nezavisnog filma i audiovizuelne industrije, polazeći od aktuelne analize situacije u produkciji i distrubuciji u Evropi u periodu duboke revizije profesionalnog i kulturnog tržišta. Biće reči i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji kao i o drugim mogućim koprodukcijama, s ciljem da se italijanskom i srpskom nezavisnom filmu da međunarodna dimenzija. Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora.

Na kraju, biće predstavljena i aplikacija Italy for Movies, nova besplatna aplikacija koja je posvećena italijanskim centrima filmske i audiovizuelne produkcije. Reč je o inovativnom i ažuriranom vodiču putem kojeg je moguće otkriti Italiju i mesta u kojima se stvaraju filmovi.

5. Festival italijansko-srpskog filma – program

Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1)

Subota, 17. oktobar 2020.
Izvinite? Alberto Sordi… 19.00

Nedelja, 18. oktobar 2020.
Pinokio… 18.00
Pet je savršen broj… 20.30

Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11)

Ponedeljak, 19. oktobar 2020.
Moj brat juri dinosauruse… 18.00
U Tor Bela Monac nikada ne pada kiša… 20.30

Utorak, 20. oktobar 2020.
To je za tvoje dobro… 18.00
Čekajući varvare… 20.30

Alberto Sordi – 100 godina od rođenja
Sreda, 21. oktobar 2020.
Beli šeik (1952)… 17.30
Dangube (1953)… 20.00

Četvrtak, 22. oktobar 2020.
Venecija, mesec i ti (1958)… 17.30
Revnosni saobraćajac (1960)… 20.00

Petak, 23. oktobar 2020.
Svi kućama (1960)… 17.30
Fortunela (1958)… 20.00

Subota, 24. oktobar 2020.
Italijan u Americi (1967)… 17.30
Građanin mali, sasvim mali (1977)… 20.00

Nedelja, 25. oktobar 2020.
Igra karata (1972)… 17.30
Veliki rat (1959)… 20.00

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.