Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu
Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu
Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu

Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu

Jedinstveni kulturni događaj Mirëdita, dobar dan! koji publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu biće održan od 22. do 24. oktobra 2020.

Kako su najavili organizatori, festival je ove godine drugačiji nego obično zbog virusa korona, ali su smatrali da je jako važno da se održi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

– Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa u Briselu i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja, ali politički i ekonomski sporazumi su okvir, dok se suština nalazi u približavanju društava Srbije i Kosova. Da se upoznaju, da čuju jedni o drugima, da budu jedni sa drugima. Da kažu jedni drugima ‘Mirdita, dobar dan!‘ – izjavio je Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora festivala.

Tokom tri dana trajanja festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva. Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Na festivalu će beogradskoj publici biti predstavljeni umetnici i izvođači koji predstavljaju modernu kosovsku kulturnu scenu.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Festival otvara pozorišna predstava „Ja sam sebi žena„, Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi nam priču o teškom životu transrodne osobe – Nemice Šarlot fon Mahlsforf, koja je preživela nacistički režim i DDR.

Prisutni će drugog dana festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju moći da prisustvuju debati „Kosovo – nasleđe sećanja“, dok će u galeriji „Endžio“ u Dobračinoj moći da pogledaju istoimenu izložbu.

Poslednjeg dana festivala održaće se debata o pitanjima tranzicione pravde na Kosovu i institucionalizaciji iste, a festival će zatvoriti glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige „Ričard Gir je bio ovde“ zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Za kraj, publika će moći da odgleda film „Agina kuća“ koji će biti prikazan u 20.30 u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inspiracija za festival Mirëdita, dobar dan! je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan, uz prethodnu registraciju.

Jedinstveni festival Mirëdita, dobar dan! koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.