Naslovna » Izlasci » Galerija Progres: Manifestacija „Nadomak pobede“
Galerija Progres: Manifestacija "Nadomak pobede"
Galerija Progres: Manifestacija "Nadomak pobede"

Galerija Progres: Manifestacija „Nadomak pobede“

Povodom 75-godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, biće organizovana manifestacija „Nadomak pobede“ u Galeriji Progres (Knez Mihailova 27).

Udruženje narodne umetnosti i zanatstva Sankt-Petersburga i lenjingradske regije „NVO Dvorana zanata”, uz pomoć Ambasade Rusije u Republici Srbiji, organizuje manifestaciju „Nadomak pobede“ od 15. oktobra do 1. novembra 2020.

U programu je izložba fotografija koje prikazuju istoriju teškog ratnog vremena od 1941. do 1945. godine. Objektivom fotoaparata su ovekovečeni artiljerci, mornari, partizani, medicinske sestre, strugari, pioniri koji su branili otadžbinu. Retki kadrovi prenose herojstvo, hrabrost i istrajnost – osobine koje su obeležile ratne godine.

Biće predstavljena i izložba plakata iz vremena drugog svetskog rata. Umetnički crteži pružaju mogućnost da se oseti veličina tragedije i podvig pokoljenja pobednika. Umetnici plakatisti bili su u prvim borbenim redovima od početka do kraja rata.

Tekstovi, koji su ispisani na njima su delo poznatih majstora pisane reči, kao što su Nikolaj Asejev, Demjan Bedni, Samuil Maršak, Mihail Isakovski.

Na programu je i izložba fotografija iz glavne arhive grada Moskva, retki kadrovi koji su obeležili ratne godine iz perioda drugog svetskog rata. Gosti izložbe će imati priliku da se upoznaju s radovima Mihaila Trahmana, Jurija Koroljova, Aleksandra Ustinova, Borisa Ignatoviča, Sergeja Strunikova i drugih poznatih ratnih fotoreportera.

Izložba predstavlja i dela dekorativne i primenjene umetnosti narodnih stvaralaštva i zanata iz Rusije.

U okviru manifestacije biće prikazani igrani filmovi svakim danom od 13.00, kao i ruskih dokumentarnih filmova sa tematikom drugog svetskog rata.

Otvaranje manifestacije je 15. oktobra u 11.00, u galeriji „Progres“. Festival će otvoriti ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Bocan-Harčenko.

Manifestacija „Nadomak pobede“ može da se poseti svakog dana od 10.00 do 21.00. (danubeogradu.rs)

Nadomak pobede – filmski program

Galerija Progres (Knez Mihailova 27), 13.00

Galerija Progres: Manifestacija "Nadomak pobede"

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.