Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Beograd budućnosti“ u Knez Mihailovoj
Izložba "Beograd budućnosti" u Knez Mihailovoj (foto: beograd.rs)
Izložba "Beograd budućnosti" u Knez Mihailovoj (foto: beograd.rs)

Izložba „Beograd budućnosti“ u Knez Mihailovoj

Izložba „Beograd budućnosti“ biće otvorena od 23. oktobra do 14. novembra 2020. na platou ispred Tržnog centra „Rajićeva“ u Knez Mihailovoj ulici.

Na izložbi se mogu videti najznačajniji arhitektonski i građevinski projekti na uređenju javnog prostora u Beogradu.

U ime organizatora izložbe, Grada Beograda, glavni urbanista Marko Stojčić naglasio je da je većina projekata u fazi realizacije, kao što je Savski trg, koji će biti najveći gradski trg sa monumentalnim spomenikom.

– Cilj je da se ljudi vrate na te prostore, poput Savskog trga, koji će biti sekundarni centar grada u zaleđu Beograda na vodi. Očekuje nas uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save, uređenje Muzeja grada Beograda i izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu. Takođe, očekuje nas i realizacija projekta za izgradnju Linijskog parka, čije su pripreme u toku, inače jednog od najznačajnijih projekata uređenja javnog prostora. Zeleni rekreativni prostor će se prostirati na 4,6 kilometara, čiji se početak izgradnje očekuje krajem naredne godine. Predviđena je takođe i izgradnja objekta kulture na otvorenom, odnosno amfiteatra za potrebe BELEF-a. Linijski park će u potpunosti izmeniti to urbano tkivo i doneti kvalitetne sadržaje za peške, rekreativce i poštovaoce kulturnih dešavanja – najavio je gradski urbanista.

Podsetio je da su pešačka zona i Savska obala već povezane sa Knez Mihailovom ulicom i Kosančićevim vencem. Očekuje se, kako je najavio, i povezivanje delova grada sa Dunavom.

On je istakao da su projekti koji su predstavljeni na izložbi veoma važni za razvoj prestonice, kao i da se na realizaciju pojedinih čeka i nekoliko decenija.

– Za tri do četiri godine ćemo, u pozitivnom smislu, imati potpuno izmenjeno lice grada. Turisti i građani koji nisu bili u Beogradu u poslednjih nekoliko godina, svakako će biti iznenađeni sprovedenim radovima – zaključio je Stojčić. (Beoinfo)