Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograda – oktobar 2020.
Izložbe u KCB-u, Galerija Arget: Hrvoje Slovenc - Kućni bioskop
Izložbe u KCB-u, Galerija Arget: Hrvoje Slovenc - Kućni bioskop

Izložbe u Kulturnom centru Beograda – oktobar 2020.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, oktobarske izložbe u Kulturnom centru Beograda biće otvorene u četvrtak, 8. oktobra 2020.

Da bi se izbegla uobičajena gužva, zvaničnog otvaranja neće biti, pa će prve večeri prostori biti otvoreni od 19.00 do 21.00, dok će broj posetilaca biti ograničen na najviše deset osoba po galeriji.

Sve izložbe biće otvorene do 5. novembra od 12.00 do 20.00.

Galerija Arget: Hrvoje Slovenc – Kućni bioskop

Hrvoje Slovenc - Kućni bioskop
Hrvoje Slovenc – Kućni bioskop
 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • Izložba Hrvoja Slovenca „Kućni bioskop“
 • 8. oktobar – 5. novembar 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno
 • Umetnički direktor Galerije Artget je Aleksandar Kostić

„U fotografijama Hrvoja Slovenca iz serije „Home Theatre / Kućni bioskop“ vidim izvesnu vezu sa Rembrantovom slikom Čas anatomije dr. Nikolasa Tulpa. Nema ničeg skrivenog u postupku profesora Tulpa (naprotiv, to je čas, pokazna vežba) u žanr-sceni bliskoj teatru, dok analizira secirano telo svedeno na tvar bez etosa i istorije.

Kolažnim postupkom izvedenim do onespokojavajuće preciznosti u vidu fotografskih poliptiha , autor otvara zastore privatnih, oveštalih, sofisticiranih ili kičerastih staništa ispunjenih svakodnevicom i navikama svojih (odsutnih) protagonista i pokazuje nam sloj paralelne stvarnosti, tajni život i kulise njihovih sakrivenih opsesija, želja i zadovoljstava.

Autorovo predstavljanje seksualnih sklonosti pretpostavljenih aktera nema direktnu SM (sadomazohističku) ikoničnost. Elementi ove često veoma pitoreskne ikonografije su kod Slovenca svedeni ili ih uopšte nema. Upućivanjem na pretpostavku, gledalac prepoznaje transvestiju i dramaturgiju seksualnog performansa“. (Iz teksta „Kućni bioskop“ Aleksandra Kostića)

Hrvoje Slovenc (Zagreb, Hrvatska, 1976) je hrvatsko-američki fotograf koji živi i radi u Njujorku. Izloženi radovi su vlasništvo Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Likovna galerija: Uroš Đurić – Poslednja izložba savremene umetnosti

Uroš Đurić - Poslednja izložba savremene umetnosti
Uroš Đurić – Poslednja izložba savremene umetnosti
 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
 • Izložba Uroša Đurića „Poslednja izložba savremene umetnosti“
 • 8. oktobar – 5. novembar 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.

Kao umetnik koji je već tri decenije prisutan na sceni, Uroš Đurić kontinuirano uspeva da ostane izvan svih ustaljenih pravila, umetničkih okvira ili pravaca.

Još 1994. kada je zajedno sa Stevanom Markušem napisao „Manifest autonomizma“, Đurić je postavio temelje svoje ideologije i od tada svoj izraz i poetiku razvija veran isključivo sopstvenim uverenjima o umetnosti koja odražava (klasno) društvo u kome nastaje. Đurićevi radovi, i kada nastaju u jednom od najtradicionalnijih medija, slikarstvu, uvek odražavaju savremeni trenutak i referišu na aktuelnu društveno-političku situaciju, klasnu neravnopravnost, egzistencijalne probleme, koji su čini se, ne samo savremeni, nego i vanvremenski.

„Poslednja izložba savremene umetnosti“ predstaviće beogradskoj publici po prvi put Đurićeve radove iz ciklusa „Umetnost za klasno društvo“, započetog 2012, zajedno sa najnovijim radovima.

Intrigantan naziv izložbe pokreće brojna pitanja o fenomenu savremenog i kontradiktornosti koju termin savremena umetnost nosi u sebi. Kako definisati savremenost, koliko ona traje, kada prestaje i šta dolazi posle?

Sam umetnik kaže: „Savremena umetnost u sebi sadrži klicu sopstvene smrti, ali pošto nema ništa bolje na vidiku ona se obnavlja. Slično kapitalizmu, prolazi kroz cikluse rasta i propasti koja služi kao mehanizam autokorekcije koji obezbeđuje trajni opstanak sistema“.

Galerija Podroom: Siniša Radulović – Zenit

Siniša Radulović - Zenit
Siniša Radulović – Zenit
 • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • Izložba Siniše Radulovića „Zenit“
 • 8. oktobar – 5. novembar 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.

Polazeći od činjenice da živimo u vremenu post-istina, radovi objedinjeni na izložbi pod nazivom „Zenit“, nastaju kao hibridne forme realnosti konstituisane od ekstrema. Religijske dogme, naučne činjenice, teorije zavere i paranormalni fenomeni oblikuju poetski narativ čija je polazišna tačka lično iskustvo, u kojem se autorstvo pretače u očinstvo.

U ovim se videima ogoljavaju melanholični znaci ili simbolička uporišta hipertrofiranog svijeta prezasićenih i prenapregnutih informatičkih mreža, medijatizovanog univerzuma u kome su entiteti i identiteti samo ogoljene, bljeskovite slike koje pulsiraju, neprekidno nastaju i nestaju u tami sajber-Platonove pećine, nekada mračne sobe Matriksa u kojoj je Morfijus ponudio Neu crvenu pilulu spoznaje istine i plavu pilulu blaženog neznanja. (iz teksta Svetlane Racanović, Star Child Perspective)

Siniša Radulović rođen je crnogorski umetnik rođen 1983. u Podgorici.

Plato ispred KCB: Zajedno razdvojeni / Together Apart

Zajedno razdvojeni / Together Apart
Zajedno razdvojeni / Together Apart
 • KCB, Plato ispred centra
 • Plesno-narativni performans „Zajedno razdvojeni / Together Apart“
 • Autorka: Neda Kovinić
 • 8. oktobar 2020. od 19.30 do 20.15
 • Izvođači: Ana Obradović, Anđelka Petrović, Aleksandar Isailović, Isidora Poledica, Joana Knežević, Đorđe Galić, Katarina Ilijaševi, Nemanja Bošković, Olga Uzikaeva i Rade Obradović

Plesno-narativni perfromans suočava kako učesnike, tako i publiku sa (ne)mogućnošću izvođenja i komunikacije u vremenu pandemijske kulture. Kako plesati, kako praktikovati zajedničko kroz igru, kada je telesno distanciranje ultimativni performans?

Prvobitno zamišljen u kontekstu izložbe „Šta biste dali za poslednjeg svica?“ održane u galeriji Podroom tokom jula 2020. godine odložen je bio zbog uvođenja vanrednih mera usled pogoršanja epidemiološke situacije i biće izveden na dan otvaranja oktobarskih izložbi u KCB-u.

Sada, posle dva meseca, kada već adaptirani živimo civilizaciju pod COVID-19 krizom, fokus je na pitanju „Da li vam je bolje ili gore u vremenu korone?“

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.