Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar predstavlja… Slikovnice „Čemu služi noša?“ i „Zašto peremo zube?“
Kreativni centar predstavlja... Slikovnice "Čemu služi noša?" i "Zašto peremo zube?"
Kreativni centar predstavlja... Slikovnice "Čemu služi noša?" i "Zašto peremo zube?"

Kreativni centar predstavlja… Slikovnice „Čemu služi noša?“ i „Zašto peremo zube?“

Dve nove slikovnice s prozorčićima u izdanju Kreativnog centra pomoći će najmlađim čitaocima da usvoje važne higijenske navike: korišćenje noše i redovno pranje zuba.

Slikovnica „Čemu služi noša?“

Slikovnica "Čemu služi noša?"

Uz slikovnicu preklapalicu Čemu služi noša? mališani će naći odgovore na brojna pitanja od kojih su neka: Zašto nam je noša uopšte potrebna? Kako se ona koristi? Kad može da se s noše pređe na veliku WC šolju?

Ovu knjigu roditelji mogu da čitaju sa decom i pre nego što nabave nošu, tj. kada procene da se bliži momenat kada je njihovo dete spremno da skine pelene.

Glavni junaci slikovnice su dečak i devojčica koji malog čitaoca vode kroz situacije iz kojih će dete naučiti da noša nije igračka, kako se ona koristi i druge važne stvari. Šarmantne ilustracije, diskretan humor, jednostavan tekst i preklopi s dodatnim sadržajima iza njih pomoći će najmlađima da iz pelena lako pređu u… gaćice.

Slikovnica „Zašto peremo zube?“

Slikovnica "Zašto peremo zube?"

Održavanje higijene zuba deci nije jednostavno i često pokušavaju da izbegnu pranje zuba. Zajedničko čitanje poučne i vesele slikovnice preklapalice Zašto peremo zube? može biti veoma korisno za najmlađe, jer knjiga nudi odgovore na brojna dečja pitanja: Zašto zube treba redovno prati? Zašto mlečni zubi ispadaju? Šta su to bakterije u zubima i kako nastaju? Zašto je važno da se redovno ide kod zubara?

Veoma zanimljiv deo knjige je onaj u kome se govora o tome da čak i životinje brinu o higijeni zuba – čiste ih na različite načine, iako nemaju četkice za zube.

Deca će saznati da postoje ribice koje većim ribama čiste zube, a da slon gricka koru drveta kako bi očistio svoje kljove. Na kraju knjige kriju se zanimljivosti o životinjama. Mališani će naučiti koja životinja ima najviše zuba, ko ne brine o ispadanju zuba jer će joj uvek porasti novi, a čiji zubi neprekidno rastu i zato mora stalno nešto da gricka da bi ih skraćivala.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.