Naslovna » Izlasci » Akcije » Mobilna meteostanica na nekoliko lokacija u Beogradu tokom vikenda
Mobilna meteostanica u Beogradu (foto: Marko Risović)
Mobilna meteostanica u Beogradu (foto: Marko Risović)

Mobilna meteostanica na nekoliko lokacija u Beogradu tokom vikenda

Pokretna meteostanica i demonstratori Centra za promociju stižu u subotu i nedelju, 10. i 11. oktobra 2020, na Adu Ciganliju, Savski i Dunavski kej.

Građani su pozvani da daju svoje konstruktivne predloge u borbi protiv posledica klimatskih promena u Beogradu.

Naime, tokom vikenda, Centar za promociju nauke gostuje sa svojom malom meteorološkom stanicom na nekoliko lokacija u Beogradu, sa ciljem da uključi građane u konstruktivnu borbu protiv posledica klimatskih promena u našem gradu.

U subotu, 10. oktobra, od 12.00 do 14.00, kod Kamenog grada na Adi Ciganliji, Beograđani će imati priliku da se informišu o klimatskim izazovima, ali i da sami učestvuju u obeležavanju mesta u gradu na kojima ih vrućina pogađa i predlažu moguća poboljšanja i mere zaštite od sunca.

Istoga dana, meteostanica stiže na Savski kej, u bloku 70, od 16.00 do 18.00, a u nedelju, 11. oktobra, meteostanica gostuje na Zemunskom keju, gde će demonstratori Centra od 12.00 do 15.00 razgovarati sa prolaznicima i beležiti njihove utiske o klimatskim izazovima u gradu.

youtube.com/watch?v=3FWPd6y3VzY&t=21s

Ova akcija je deo projekta TeRRIFFICA, koja za cilj ima što veće uključenje građana u borbu protiv klimatskih promena, a njegova glavna smernica jeste da pokrene građane da i sami budu naučni istraživači, što postaje sve važnija praksa kada je reč o pojavama koje se tiču svih nas i neposrednog okruženja u kome živimo.

Pokretna mini meteorološka stanica, mobilna stanica za mapiranje, prvi put je predstavljena tokom avgusta u akciji „Rashladi grad“, koja se nastavlja i kroz ostale sezone. Stanicu je osmislila i dizajnirala arhitektkinja Mirjana Utvić iz CPN-a: ona građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama.

Takođe, građani se na lokaciji na kojoj je postavljena stanica upoznaju sa raznim mogućnostima kako svojim aktivnostima mogu da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena. (danubeogradu.rs)